Rusia a deblocat parţial porturile ucrainene de la Marea Azov, a anunţat ministrul Infrastructurii din Ucraina, Volodymyr Omelyan, marţi, notează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Da, porturile Berdyansk şi Mariupol sunt parţial deblocate. Navele ajung la intrare iar apoi ies prin strâmtoarea Kerci către porturile ucrainene ... mişcarea este restaurată parţial”, a precizat Omelyan într-un comunicat al Ministerului.

Pe 25 noiembrie, trei nave aparţinând Marinei ucrainene care voiau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov au fost blocate de Paza de Coastă rusă, în apropierea Strâmtorii Kerci, situată între Rusia şi Crimeea anexată. După mai multe ore tensionate de manevre, ruşii au deschis focul, au confiscat navele ucrainene şi i-au luat prozonieri pe cei 24 de membri ai echipajelor acestora.

Marinarii ucraineni, plasaţi în arest preventiv pe o perioadă de două luni, pe timpul anchetei cu privire la incident, au fost puşi sub acuzare pentru trecerea ilegală a graniţei.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de provocarea incidentului, care a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări în urma anexării Crimeei în 2014 de către Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.