Preşedintele american Joe Biden este aşteptat luni în Polonia, înainte de împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina vecină, care afirmă că a reuşit să provoace pierderi grele ruşilor pe frontul de est, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seară că Rusia a suferit pierderi "extraordinar de grele" în apropierea oraşului Vuhledar, în estul regiunii Donbas, pe care Moscova a anunţat că a anexat-o în septembrie. "Situaţia este foarte complicată. Şi noi luptăm. Îi zdrobim pe invadatori şi provocăm pierderi extraordinar de grele Rusiei", a declarat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic.

CITEȘTE ȘI Zelenski a primit rapoarte detaliate despre situaţia de pe front, în pregătirea acţiunilor planificate „în viitorul apropiat” / Preşedintele anunţă că a vorbit cu Emmanuel Macron căruia îi mulţumeşte pentru „înţelegerea nevoilor” Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele sale au cucerit Hrianikivka, un sat din estul regiunii Harkov, la nord de partea cea mai activă a frontului, reprezentată de zona din jurul oraşului Bahmut.

Luni, Statul Major General ucrainean a declarat că forţele sale au "respins atacurile ruseşti în zonele din satul Hrianikivka", dar că ruşii continuă să bombardeze puternic zona.



Pe de altă parte, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat duminică că el şi Joe Biden, care vine luni la Varşovia, vor discuta despre posibilitatea de a creşte prezenţa trupelor americane în Polonia şi de a o face mai permanentă. Joe Biden, care urmează să rămână în Polonia până miercuri, a declarat în iunie anul trecut că SUA ar urma să înfiinţeze un nou cartier general militar permanent în Polonia ca răspuns la ameninţările ruseşti.

CITEȘTE ȘI Joe Biden va discuta despre suplimentarea trupelor americane din Polonia, afirmă premierul de la Varşovia

Preşedintele american urmează să se întâlnească cu omologul său Andrzej Duda şi cu alţi aliaţi est-europeni, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, în timpul acestei vizite. El va discuta în Polonia despre situaţia din Ucraina, dar nu este aşteptat să treacă granţa şi să facă o vizită şi în ţara vecină, invadată de ruşi în urmă cu un an, potrivit precizărilor Casei Albe.

Oficialii ucraineni i-au îndemnat pe membrii Congresului american, în weekend, în marja conferinţei de securitate de la Munchen, să facă presiuni asupra administraţiei Biden pentru a trimite Kievului avioane de luptă F-16, produse de Lockheed-Martin, după ce luna trecută preşedintele american a respins o cerere ucraineană în acest sens.

Oficialii americani au transmis că SUA ar trebui să se concentreze pe furnizarea de arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, şi nu pe avioane de luptă, care necesită o pregătire îndelungată. Cu toate acestea, ei nu au exclus posibilitatea de a furniza la un moment dat şi avioane de vânătoare F-16. "Discuţiile vor continua în următoarele săptămâni şi luni", a declarat pentru CNN ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

CITEȘTE ȘI Biden îi va transmite un "mesaj" lui Putin în discursul pe care îl va susţine săptămâna viitoare în Polonia

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.