Ucraina a confirmat luni că forţele sale au preluat controlul la Piatihatki, un sat aflat pe drumul către una dintre cele mai puternic apărate zone din sudul ocupat de Rusia, şi anunţă că soldaţii Kievului au recucerit 113 km pătraţi de teritoriu în ultimele două săptămâni, de când a început contraofensiva, relatează Reuters şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o înregistrare video difuzată pe reţelele sociale, soldaţi ucraineni care spun că se află în interiorul aşezării Piatihatki, arborează drapelul galben-albastru al Ucrainei.

"Astăzi, 18 iunie, forţele brigăzii de asalt 128 i-au alungat pe ruşi din satul Piatihatki. Ruşii au fugit lăsând echipamente şi muniţii. Glorie Ucrainei!", declară un soldat neidentificat.

Reuters precizează că nu a putut verifica deocamdată locul unde a fost filmat videoclipul.

Acesta ar fi al optulea sat din sud-estul ţării pe care Kievul spune că l-a eliberat în urma contraofensivei şi al doilea din regiunea Zaporojie, după ce săptămâna trecută ucrainenii au declarat că au recucerit o altă aşezare din apropiere, Lobkove, alături de un şir de alte sate situate mai la est, în regiunea Doneţk.

Duminică, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie, pe care Rusia nu o controlează în totalitate, a fost primul care a anunţat că trupele Kievului au recucerit Piatihatki, dar ulterior, în cursul serii, Ministerul rus al Apărării negase informaţiile, susţinând că forţele ucrainene au fost respinse.

CITEȘTE ȘI Ministerul rus al Apărării neagă că Ucraina a recucerit un sat din apropierea frontului de sud, în regiunea Zaporojie

Ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, susţine însă că forţele ucrainene nu numai că au recucerit Piatihatki, dar au şi avansat cu până la şapte km faţă de liniile ruseşti, în sudul sectorului Tavria, în două săptămâni.

"În decursul a două săptămâni de operaţiuni ofensive în direcţiile Berdiansk şi Melitopol, au fost eliberate opt aşezări", a scris Maliar pe Telegram. Este vorba de comunităţile Novodarivka, Levadne, Storojeve, Makarivka, Blahodatne, Lobkove, Neskucine şi Piathatki, a precizat ea,

Oficialul a lăudat "profesionalismul şi curajul" soldaţilor ucraineni care au avansat pe linia frontului. "Săptămâna trecută, trupele noastre au fost atât în ofensivă, cât şi în apărare", a mai spus ea.

În estul Ucrainei, Maliar a declarat că forţele ruse au lansat peste 5.800 de atacuri şi au folosit peste 277.000 de muniţii în ultima săptămână. Trupele ruseşti au fost mai active pentru a bloca avansul trupelor ucrainene în apropiere de Bahmut şi Lîman-Kupiansk, Avdiivka şi Mariinka, a spus Maliar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.