Ucraina a declarat luni că a zădărnicit o operaţiune rusă prin care urmau să fie declanşate atacuri în serie cu bombă la supermarketuri şi în apropierea unei cafenele din capitala Kiev, precum şi la o întreprindere militară din oraşul Liov, situat în vestul ţării, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi agenţi ai spionajului militar rus au fost reţinuţi sub suspiciunea de implicare în presupusul complot şi au fost confiscate 19 dispozitive explozive, a anunţat biroul procurorului general.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat într-un comunicat că patru bombe erau destinate să explodeze în capitală pe 9 Mai, ziua în care Rusia sărbătoreşte victoria sovietică asupra Germaniei naziste în 1945.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Conform planului serviciilor speciale ruseşti, explozibilii trebuiau să fie detonaţi în timpul orelor de vârf ale supermarketurilor pentru a provoca daune maxime populaţiei civile", susţine SBU.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

La Kiev, explozibili urmau să fie disimulaţi în pachete de ceai, în timp ce o bombă a fost plasată într-o maşină pentru o explozie în apropierea cafenelei, potrivit SBU.

Atacul de la Liov trebuia să aibă loc în februarie, a precizat SBU. Ţinta era o întreprindere din domeniul apărării, neidentificată.

Ucraina afirmă în mod regulat că a dejucat atacuri departe de linia frontului, care sunt planificate de serviciile de securitate ruseşti şi anunţă că reţine agenţi despre care spune că lucrează pentru Moscova. Săptămâna trecută, SBU a declarat că a prins doi agenţi în cadrul Departamentului de Protecţie a Statului care plănuiau asasinarea preşedintelui Volodimir Zelenski şi a şefului serviciilor de informaţii militare, Kirilo Budanov.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.