Ucraina acuză Rusia de faptul că vrea să crească susţinerea militară a separatiştilor proruşi în Donbas, în urma unei decizii a Moscovei de a pune capăt mandatului unor observatori europeni desfăşuraţi la frontiera ucraineano-rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Considerăm această decizie a Rusiei drept o dovadă a intenţiei sale de a continua şi creşte livrările de armament, muniţie, trupe regulate şi mercenari” către teritoriile aflate sub controlul separatiştilor, a anunţat într-un comunicat, joi seara, diplomaţie ucraineană.

Aceasta este o ”sabotare” a acordurilor de pace de la Minsk vizând soluţionarea conflictului în curs din 2014, subliniază Kievul.

TRECEREA FRONTIEREIDE CĂTRE PERSONAL SUSPECT

Organizţaia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a desfăşurat sute de observatori în zona de război din Ucraina, în două puncte de trecere, situate de partea ucreaineană a frontierei, aflate sub controlul separatiştilor.

Rusia - acuzată de Kiev şi Occident de faptul că-i susţine militar şi financiar pe rebeli, acuzaţii pe care Rusia le dezminte - prcizează că prezenţa observatorilor în aceste două posturi de frontieră ”nu exercită nicio influenţă pozitivă asupra procesului soluţionării (conflictului) şi (că) o continuare a acesteia nu este utilă”.

Rapoarte OSCE cu privire la aceste puncte de trecerea frontierei conţin informaţii despre treceri ale frontierei de către personal suspect.

Occidentul şi Ucraina acuză de asemenea Rusia de echiparea separatiştilor - în secret - prin alte puncte de trecere - nesupravegheate de către observatori.

Potrivit unor anchetatori internaţionali, zborul MH-17 al avionului de linie al Malaysia Airlines, doborât în iulie 2014 deasupra estUlui Ucrainei, o catastrofă soldată cu 298 de morţi, a fost distrus de către o rachetă de tip Buk, adusă dintr-o unitate militară rusă în zona de conflict.

Moscova neagă orice responsabilitate în acest dosar.

Războiul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de deplasaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.