Ucraina a primit avioane de vânătoare şi piese de schimb în vederea unei consolidări a Forţelor aeriene, anunţă un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care refuză să precizeze numărul acestor avioane şi ţările care le-au furnizat - o schimbare de atitudine a Occidentului, care a refuzat timp de peste o lună de livreze Ucrainei armament greu, care are loc după ce Rusia a lansat o nouă ofensivă în Donbas, într-o relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest anunţ are loc după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat, săptămâna trecută, trimiterea de piese de artilerie de tip Howitzer.

Occidentul şi-a schimbat astfel atitudinea, după ce a refuzat să trimită Ucrainei armament greu, de teamă să nu escaladeze conflictul.

”Azi (marţi, ucrainenii) au la dispoziţie mai multe avioane de vânătoare decât acum două săptămâni”, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, John Kirby.

”Fără a intra în detalii cu privire la ceea ce furnizează alte ţări, aş spune că ei (ucrainenii) au primit aeronave suplimentare şi piese de schimb pentru a-şi creşte flota”, a adăugat el.

Este vorba despre avioane de vânătoare de tip MiG-29 de fabricaţie rusă, pe care Kievul le cere de la începutul războiului şi de care dispun o mână de ţări din Europa de Est.

Polonia a propus să transfere avioane de acest tip printr-o bază americană, la începutul lui martie, însă Statele Unite s-au opus atunci, de teamă că Rusia ar fi acuzat o implicare prea mare a NATO în Războiul din Ucraina.

John Kirby nu a spus numele donatorilor, însă a sugerat că este vorba despre avioane de fabricaţie rusă.

”Alte naţiuni care au experienţa acestui tip de avioane i-au putut ajuta să aibă mai multe aeronave în serviciu”, a declarat el.

El a precizat că Statele Unite au facilitat trimiterea de piese de schimb către Ucraina, dar că nu au trimis avioane.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au anunţat marţi că nu se limitează la atât.

”ACCENTUAREA PRESIUNII ASUPRA KREMLINULUI”

Liderii francez, Emmanuel Macron, britanic Boris Johnson, german Olaf Scholz, român Klaus Iohannis, polonez Andrzej Duda, italian Mario Draghi, canadian Justin Trudeau şi japonez Fumio Kishida au ajuns la un ”consens larg asupra necesităţii acentuării presiunii asupra Kremlinului”, 

Ei şi-au ”reafirmat angajamentul de a-şi continua asistenţa militară, economică şi umanitară acordată Ucranei”, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Boris Johnson ”le-a prezentat celorlalţi lideri vizita sa la Kiev luna aceast”, a anunţat un purtător de cuvânt al Downing Street.

”El a subliniat nevoia urgentă a Ucrainei a unor ajutoare militare suplimentare împotriva unei ofensive ruse majore în Donbas şi unei continuări a atacului în alte părţi”, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit CNN şi NBC News, Statele Unite se pregătesc să aprobe un nou pachet de ajutoare militare destinate Ucrainei în valoare de 800 de milioane de dolari, la mai puţin de o săptămână de la anunţarea unei tranşe de aceeaşi valoare.

Primele încărcături din această tranşă de ajutor militar american destinat Ucrainei au sosit deja la frontiera Ucrainei, pentru a fi predat armatei ucrainene, iar Statele Unite urmează să formeze militari ucraineni în folosirea tunurilor de tip M777 Howitzer, piese de artilerie de utimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le ofere, pentru prima oară, forţelor ucrainene.

În pofida faptului că folosirea acestor piese de artilerie nu este diferită fundamental de cea a artleriei cu care este obişnuită armata ucraineană, aceste tunuri folosesc obuze de calibrul 155 milimetri, utilizate de către statele membre NATO, în timp ce Ucraina dispune de obuze de calibrul 152 milimetri, de fabricaţie rusă.

Transferuri de armament către Ucraina - zilnice de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie - au loc în mod discret.

Ţările care efectuează aceste transferuri nu vor să apară ca beligerante în acest război.

Presa cehă scrie că Praga a trimis Ucrainei, la începutul lui aprilie, trenuri încărcate cu tancuri de tip T-72 şi vehicule blindate de fabricaţie sovietică - o operaţiune fără precedent.

Surse oficiale cehe au refuzat să confrme această informaţie.

Întreprinderi cehe de armament urmează să repare echipamentul militar ucrainean greu, în urma unei cereri recente a autorităţilor de la Kiev, a anunţat marţi Ministerul ceh al Apărării.

Într-o primă fază, filiale ale holdingului industrial Czechoslovak Group (CSG) se vor ocupa de repararea tancurilor de tip T-64 de concepţie sovietică, exploatate de către forţele ucrainene.

Ulterior, reparaţiile urmează să fie extinse la vehicule blindate de tip BRD şi BRDM, o operaţiune la care urmează să participe şi alte companii cehe, a anunţat într-un comunicat ministerul ceh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.