Forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au început schimbul de prizonieri în urmă căruia toţi prizonierii rămaşi după cinci ani de conflict vor reveni acasă, a anunţat duminică biroul preşedinţiei ţării, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul a fost convenit în decembrie, la Paris, de preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Schimbul are loc la un punct de control din apropierea oraşului industrial Horlivka, din regiunea Doneţk.

Agenţia de presă rusă RIA a relatat, citând un oficial local din auto-declarata Republică Populară Doneşk, că Kievul va preda 87 de separatişti, iat Doneţkul va preda 55 de luptători pro-guvernamentali.

Forţele Kievului s-au luptat cu separatiştii din regiunea Donbass din estul Ucrainei din 2014, într-un conflict în care şi-au pierdut viaţa 13.000 de persoane. Lupte sporadice continuă şi în prezent, în pofida unui acord de încetare a focului.

Între Kiev şi rebeli au mai avut loc câteva schimburi de prizonieri. În ultimul astfel de schimb, efectuat în decembrie 2017, Ucraina a predat circa 300 de prozonieri separatiştilor pro-ruşi, şi a primit la schimb circa 70 de prizonieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.