Aproape 400 de localităţi sunt lipsite de electricitate în Ucraina din cauza condiţiilor meteorologice "extrem de dificile", a anunţat duminică preşedintele Volodimir Zelenski, în contextul în care sistemul electric ucrainean este ameninţat de bombardamentele ruseşti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina se teme de o nouă campanie de atacuri ruseşti masive care vizează infrastructura sa esenţială în această iarnă, la fel ca în 2022, când aceste atacuri au cufundat milioane de oameni în frig şi întuneric. "O mare parte a ţării noastre se confruntă cu condiţii meteorologice extrem de dificile", a declarat Volodimir Zelenski.

Potrivit acestuia, aproximativ 400 de localităţi din zece regiuni, în special din sud, sunt lipsite de energie electrică. "Inginerii noştri vor restabili alimentarea cu energie electrică cât mai curând posibil", a promis el, în timp ce ţara se confruntă cu temperaturi de iarnă şi furtuni de zăpadă pe alocuri.

Încă de joi, operatorul naţional Ukrenergo a semnalat o situaţie "dificilă" pentru reţeaua de electricitate din cauza creşterii consumului provocată de scăderea temperaturilor. Miercuri, Ukrenergo a fost nevoit să recurgă la "asistenţă de urgenţă" prin importul de electricitate din România, Slovacia şi Polonia.

Iar sâmbătă, capitala ucraineană a fost ţinta celui mai amplu atac cu drone ruseşti de la începutul războiului, atacurile lăsând temporar fără electricitate zeci de blocuri.

Acest atac aerian ar putea fi primul dintr-o nouă serie de bombardamente ruseşti. Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii octombrie că Rusia va încerca să "distrugă" sistemul de electricitate al ţării sale în această iarnă. Pentru a contracara această ameninţare, Kievul le cere aliaţilor săi occidentali noi sisteme de apărare aeriană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.