Ucraina, Statele Unite şi alte aproximativ 30 ţări au lansat luni exerciţii militare comune la Marea Neagră, o regiune în care au loc tensiuni puternice cu Rusia, care a fost săptămâna trecută teatrul unui acroşaj cu distrugătorul britanic HMS Defender, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste manevre navale - denumite Sea Breeze 2021 - urmează să se desfăoare până la 10 iulie.

La manevre iau parte aproximativ 5.000 de militari, 30 de nave şi 40de avioane din aproximativ 30 de ţări, inclusiv mai multe state membre NATO.

Statele Unite urmează să trmită în zonă distrugătorul antirachetă USS Ross şi membri ai Corpului Puşcaşilor Marini.

Kievul consideră că aceste exerciţii ”transmit un mesaj puternic în favoarea menţinerii stabilităţii şi păcii în regiune”, a subliniat comandantul Flotei ucrainene, Oleksiï Neïjpapa, în cadrul unei ceremonii de lansare a exerciţiilor, la Odesa, un port în sudul ţării.

Ucraina se află la cuţite cu Rusia, după instalarea la putere, la Kiev, a unor proocidentali, în 2014, urmată de anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi de un război civil în estul ţării, în regiunea Donbas, cu separatişti proruşi.

Delegaţia rusă la negocieri cu privire la controlul armamentului, la Viena, a denunţat ”amploarea şi agresivitatea” acestor exerciţii, după lansarea acestora, şi apreciază că ele ”nu contribuie deloc la securitatea regiunii”.

”Sperăm ca, după încheierea exerciţiilor, Statele Unite să dea dovadă de transparenţă prin retragerea armamentului modern, muniţiei şi echipamentului din Ucraina, pentru ca acestea să nu ajungă pe mâna unor militari şi formaţiuni naţionaliste”, care luptă în estul ţării, afirmă delegaţia rusă.

Ambasada Rusiei în Statele Unite a cerut săptămâna trecută anularea acestor exerciţii, iar Ministeru rus al Apărării a ameninţat că va acţiona, dacă este mevoie, pentru a apăra securitatea ţării.

Potrivit Ucrainei, principalul obiectiv al acestor exerciţii - lansate în 1997 - este dobândirea de experienţă în acţiuni comune în cadrul unor operaţiuni multilaterale de menţinerea păcii şi securităţii.

Tensiunile între Ucraina şi Rusia au crescut anul acesta, după ce Moscova a trimis aproximativ 100.000 de militari la frontiera ucraineană, acuzând Kievul că încearcă să destabilizeze regiunea Donbas.

Marea Neagră a fost, începând din 2014, teatrul mai multor acroşaje şi incidente armate.

Ultimul astfel de incident a implicat distrugătorul britanic HMS Defender.

Moscova a anunţat că a tras, la 23 iunie, focuri de avertisment împotriva acestei nave, pe care o acuză de faptul că i-a încălcat apele teritoriale, în largul Crimeei anexate.

Londra, care a dezminţit tiruri ruseşti, a anunţat că nava efectua ”o trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene”.

Rusia a confiscat. în 2018, trei nave de război ucrainene şi a luat ostatici 24 de marinari care treceau în Marea Azov, împărţită de cele două ţări.

Acesta a fost primul incident armat direct între Rusia şi Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.