Ucigaşii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi ar fi putut să-i scoată corpul dezmembrat din Turcia în bagaje, a declarat duminică, la postul CNN Turk, ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Khashoggi, un rezident în Statele Unite şi un editorialist la Washington Post (WP), a fost ucis în consulatul saudit de la Istanbul la 2 octombrie, ceea ce a condus la un scandal internaţional, în centrul căruia se află conducătorul de facto al regatului, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, suspectat că a ordonat asasinatul.

Riadul a prezentat o serie de versiuni contradictorii cu privire la dispariţia jurnalistului, după care a recunoscut că acesta a fost ucis, în urma eşecului unor ”negocieri” menite să-l convingă să se întoarcă în Arabia Saudită.

Akar a declarat la Halifax, în Canada, unde a participat la conferinţă internaţională, că ucigaşii lui Khashoggi ar fi putut scoate din Turcia părţi ale corpului acestuia în bagaje.

”O posibilitate este ca ei să fi părăsit ţara la trei-patru ore după ce au comis crima. Ei ar fi putut să ia părţi din cadavrul dezmembrat al lui Khashoggi în bagaj, fără să întâmpine probleme, din cauza imunităţii lor diplomatice”, a declarat Akar, citat de CNN Turk.

Ankara a anunţat că un grup de 15 persoane, inclusiv o ”echipă de făcut curăţenie” de doi bărbaţi, a fost implicat şi că trupul lui Khashoggi a fost dezmembrat. Oficiali turci au îndemnat, de asemenea, ca o anchetă să stabilească dacă trupul acestuia a fost dizolvat în acid.

Procurorul general saudit Shalaan al-Shalaan a declarat joi că trupul lui Khashoggi a fost dezmembrat, scos din clădire şi predat unui ”colaborator local” pe care nu l-a identificat.

La mai bine de o lună şi jumătate de la crimă, Ankara încearcă să menţină o presiune asupra prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, prezentând o serie de dovezi care au subminat dezminţirile iniţiale ale Riadului.

Preşedintele american Donald Trump a catalogat concluziile CIA, care-l acuză pe Mohammed bin Salman că a ordonat asasinatul, drept ”foarte prematură” şi a anunţat că va primi un raport complet în acest caz până marţi.

Ankara a anunţat că deţine înregistrări legate de crimă, pe care le-a împărtăşit unor aliaţi occidentali. Un oficial turc a declarat pentru Reuters că oficiali care au ascultat înregistrările, inclusiv o înregistrare a uciderii lui Khashoggi şi conversaţii care au condus la operaţiune, s-au declarat îngroziţi, însă ţările lor nu au făcut nimic.

Shalaan a anunţat joi că a cerut ca cinci persoane - cărora nu le-a dezvăluit identitatea - ”inculpate de ordonarea şi comiterea crimei” să fie condamnate la moarte, iar ”celelalte persoane inculpate să fie condamnate la pedepse corespunzătoare”.

El a precizat că 11 dintr-un număr de 21 de suspecţi au fost inculpaţi şi urmează să fie judecaţi, iar investgaţii cu privire la ceilalţi suspecţi, neinculpaţi, urmează să continue.

Însă ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat că este nemulţumit de anunţul lui Shalaan, a îndemnat Riadul să dezvăluie locul în care se află rămăşiţele lui Khashoggi şi i-a cerut ca suspecţii să fie judecaţi în Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.