Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţă că vrea să dezvolte relaţile Ankarei, ”fără distincţie”, cu ţările de la Golful Persic, înainte să plece într-o vizită de două zile în Qatar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom continua să ne dezvoltăm relaţiile cu fraţii noştri de la Golful Persic, fără vreo distincţie, în cadrul intereselor noastre comune şi unui respect reciproc”, a anunţat luni şeful statului turc, într-o conferinţă de presă, la Istanbul, înainte de a decola către Doha.

”Primim cu mulţumire redeschiderea dialogului şi eforturlor diplomatice în vederea evitării unor neînţelegeri în regiunea Golfului Persic”, a adăugat el.

Erdogan l-a primit în noiembrie pe prnţul moştenitor al Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, supranumt MBZ, la Ankara, deschizând astfel un nou capitol al relaţiilor între cei doi rivali regionali.

Această primă reuniune din 2012 viza să aplaneze numeroase divergenţe între cei doi lideri, care aspiră la un rol regional.

În urma loviturii de stat eşuate din iulie 2016, Erdogan l-a acuzatpe MBZ de faptul că este unul dintre instigatori, şi l-a catalogat drept ”cel mai rău inamic al Turciei”.

Relaţiile li s-au degradat şi mai mult în 2017, în timpul blocadei Qatarului, un aliat apropiat al Ankarei, decretat de către Arabia Saudită, urmată de către Emiratele Arabe Unite (EAU).

Ankara a susşinut Doha în timpul blocadei, iar cele două ţări s-au aproiat şi mai mult.

”Blocada şi sancţiunile impuse Qatarului au fost ridicate la începutul acestui an. La ora actuală, s-a restabilit solidaritatea între ţările de la Golful Persic”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele turc a anunţat că urmează să efectueze o vizită la Abu Dhabi, în februarie.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a discutat luni cu omologul său din Qatar înainte de sosirea preşedintelui turc în această ţară.

Afganistanul şi gestionarea aeroportului din Kabul au fost unele dintre subiectele discutate, a anunţat Ministerul turc de Externe.

”Qatarul şi Turcia cooperează în permanenţă cu Guvernul interimar din Afganistan pentru a se ajunge la un acord în vederea funcţionării aeroportului”, a declarat presei ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.