Turcia a respins vineri orice mediere a Parisului într-un dialog cu o forţă arabo-kurdă, împotriva căreia Ankara luptă în Siria şi ai cărei reprezentanţi au fost primiţi joi de preşeduntele francez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea între Emmanuel Macron şi o delegaţie a Forţelor Democratoce Siriene (FDS) a avut loc în moemntul în care Ankara îşi afişează hotărârea de a discola în totalitate din nordul Siriei miliţia kurdă Unităţile pentru Protecţia Poporului (YPG).

Trupe truce au dislocat din cantonul Afrin, pe 19 martie, YPG, care reprezintă coloana vertebrală a FDS.

Potrivit Palatului Elysée, în cadrul întâlnirii Macron şi-a reiterat ataşamentul faţă de securitatea Turciei, dar a îndemnat totodată la un dialog între Ankara şi FDS, ”cu asistenţa Franţei şi comunităţii internaţionale”.

”Aş dori să subliniez că sunt extrem de întristat de (...) abordarea complet eronată a Franţei în acest subiect”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un discurs virulent, la Ankara.

”Cine sunteţi voi să vorbiţi de mediere între Turcia şi o organizaţie teroristă?”, a tunat el.

Turcia consideră componenta arabă a FDS o faţadă, menită să dea o anumită legitimitate acestei forţe dominate de YPG - care au legături cu Partidul Muncitorilor din Kirdistan (PKK), clasat drept organizaţie teroristă de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

RESPINGERE

”Respingem orice efort care vizează să promoveze un dialog, contacte sau o mediere între Turcia şi acest grupări teroriste”, a declarat la rândul său un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, cu puţin înainte de discursul lui Erdogan.

”În loc să ia măsuri susceptibile să fie interpretate ca şi conferind o legitimitate unor organizaţii teroriste, ţările pe care le considerăm prietene şi aliate ar trebui să ia o poziţie fermă împotriva terorismului sub toate formele sale”, a adăugat Kalin.

În pofida faptului că sunt vizate de Ankara, FDS sunt fierul de lance - pe teren, în Siria - al coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite împotriva Statului Islamic (SI). Ele au contribuit, de asemenea, la înfrângerea jihadiştilor în fieful lor sirian, la Rakka, şi în Deir Ezzor.

Întâlnirea de la Elysée a avut loc la câteva zile după atacul comis în sud-vestul Franţei de către un jihadist care s-a revendicat de la SI. Macron a reafirmat, astfel, în faţa reprezentanţilor FDS, ”prioritatea acestei lupte, în contextul în care ameninţarea teroristă există în continuare”.

El a dat totodată asigurări FDS ”de susţinerea Franţei, mai ales în stabilizarea zonei de securitate în nord-estul Siriei, în cadrul unei guvernări inclusive şi echilibrate, cu scopul de a împiedica orice reapariţie” a SI, potrivit Elysée.

FORŢE FRANCEZE LA MINBEJ?

La finalul întâlnirii, o reprezentantă a kurzilor, Asiya Abdellah, a susţinut că Franţa va trimite militari la Minbej, următorul oraş pe care Erdogan ameninţă să-l atace în nordul Siriei şi în care sunt de asemenea prezente forţe americane.

Însă preşedinţia franceză a anunţat vineri că Parisul nu prevede vreo ”nouă operaţiune militară în nordul Siriei în afara coaliţiei internaţionale”.

Forţe speciale franceze sunt staţionate în Siria. Franţa rămâne, însă, foarte discretă cu privire la efectivele pe care le-a desfăşurat în această ţară.

Înaintea declaraţiei Palatului Elysée, Turcia a avertizat că militarii francezi ar putea să fie luaţi drept ţintă, în cazul în care se desfăşoară la Minbej, alături de YPG.

”Cei care cooperează cu grupări teroriste împotriva Turciei (...) şi atacă Turcia împreună cu ele vor primi acelaşi tratament pe care li-l aplicăm acestor grupări şi vor fi ţinte ale Turciei”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Guvernului turc, Bekir Bozdag.

”Noi sperăm că Franţa nu va lua o asemenea măsură iraţională”, a adăugat el.

Washingtonul a anunţat vineri că doi membri ai coaliţiei internaţionale antijihadiste în Siria au fost ucişi, iar alţi cinci au fost răniţi, în explozia unui dispozitiv artizanal, fără să ofere precizări cu privire la naţionalităţile victimelor sau circumstanţelor acestui atac care a avut loc joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.