Ministrul suedez de Externe Tobias Billström anunţă miercuri că a primit asigurări din partea omologului său turc Hakan Fidan că Turcia va ratifica aderarea Suediei la NATO ”în câteva săptămâni”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Protocolul aderării Suediei la NATO - care necesită să fie adoptat cu o unanimitate a celor 31 de state membre - se află în suspans din mai 2022.

Turcia şi Ungaria sunt ultimele membre NAT) care blochează intrarea Suediei în Alianţa Nord-Atlantică, după ce a validat-o pe cea a Finlandei vecine în martie.

Tobias Billström relevă acest indiciu al omologului său cu privire la calendarul turc, însă s-a arătat prudent.

”Bineînţăeles că nu luăm niciodată nimic ca dat”, a declarat el într-o scurtă discuţie cu presa înaintea unei reuniuni ministeriale la Bruxelles.

El a precizat că s-a întâlnit cu omologul său ungar Peter Szijjarto, care a confirmat, la rândul său, că Ungaria nu va fi ”ultima ţară” care să ratifice această aderare.

Parlamentul turc a început, la jumătatea lui noiembrie, să examineze Protocolul Aderării Suediei la NATO.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a ridicat vetoul în iulie, precizând că decizia finală revine Parlamentului turc, după luni de presiuni ale liderilor suedezi, a căror indulgenţă o denunţa faţă de anumiţi refugiaţi turci şi kurzi, acuxaţi de către Ankara de ”terorism”.

Premierul finlandez Elina Valtonen s-a declarat marţi ”foarte dezamăgită” şi a subliniat că ţările aliate şi-au exprimat speranţa ca această aderare să se încheie în cadrul acestei reuniuni a NATO.

Ea şi-a exprimat totodată speranţa ca aderarea să aibă loc ”până la Crăciun”.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.