Turcia a anunţat joi că desfăşoară 1.000 de poliţişti de-a lungul fliviului de la frontiera cu Grecia, cu scopul de a ”împiedica” Atena să ”respingă” migranţii care încearcă să-l traverseze, după ce Ankara a hotărât să-i lase să treacă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În această (joi) dimineaţa, am trimis de-a lungul fluviului Mariţa (Evros de partea greacă) 1.000 de membri ai forţelor speciale din cadrul poliţiei, complet echipaţi, pentru a-i împiedica (pe greci) să-i respingă” pe migranţi, a anunţat ministrul de Interne Süleyman Soylu într-o vizită în zonă.

Soylu a acuzat forţele greceşti de securitate de faptul că au rănit peste 160 de migranţi la frontiera cu Turcia, relatează Reuters.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Ei au rănit 164 de persoane şi au încercat să respingă 4.900 pe teritoriul turc”, a declarat el în această vizită în provincia Edirne.

”Desfăşutăm 1.000 de poliţişti din forţele speciale la frontieră pentru a împiedica aceste respingeri”, a subliniat el.

Turcia a anunţat la 28 februarie că se dezangajează dintr-un acord încheiat în 2015 cu Uniunea Europeană (UE) şi că nu va mai împiedica migranţi să părăsească teritoriul turc, o decizie care a provocat un aflux de refugiaţi către frontiera cu Grecia.

Surse guvernamentale elene au anunţat joi că aproape 35.000 de migranţi au fost respinşi de atunci de la frontieră.

Alte câteva sute de persoane au reuşit să treacă frontiera pe teritoriul grec.

Toate persoanele care au intrat în Grecia de la 1 martie urmează să fie regrupate la Serres, în nordul ţării, iar apoi să fie trimise înapoi în ţara de origine, a anunţat miercuri seara ministrul grec al Migraţiei Notis Mitarachi.

Grecia şi UE acuză Turcia de faptul că a favorizat în mod deliberat acest nou aflux de refugiaţi, cu scopul de a exercita presiuni asupra Bruxellesului şi a obţine fie mai multe mijloace financiare pentru a se ocupa de migranţi, fie o susţinere diplomatică a scopurilor geopolitice turce în Războiul din Siria.

Turcia, care găzduieşte 3,7 milioane de refugiaţi, afirmă la rândul său că  nu se va putea ocupa de sute de mii de locuitori din Idleb care fug din calea ofensivei lansate la sfârşitul anului de forţele regimului lui Bashar al-Assad cu susţinerea Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.