Turcia a convenit să plătească 2,5 miliarde de dolari pentru a achiziţiona cel mai avansat sistem antirachetă rus, a anunţat un oficial turc, în cadrul unui acord ce semnalează o îndepărtare de NATO, care a ancorat Turcia în Occident de peste şase decenii, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord preliminar prevede ca Turcia să primească două baterii de rachete de tip S-400 de la Rusia în următorul an şi apoi prevede producerea altor două baterii în Turcia, potrivit oficialului turc citat, care a cerut protecţia anonimatului din cauza acestui subiect sensibil.

Un purtător de cuvânt al companiei ruse de export de armament Rosoboronexport a declarat că nu poate comenta imediat despre detalii cu privire la acordul cu Turcia.

Ankara a mai ajuns la un acord cu privire la un sistem de apărare antiaeriană, dar a renunţat la el în urma protestelor şi condamnărilor NATO.

În urma presiunilor Statelor Unite, turcii au renunţat să achiziţioneze un sistem similare de apărare antirachetă de la o companie de stat chinezească, sancţionată de americani din cauza unor presupuse vânzări de rachete către Iran.

Turcia face parte din NATO din primii ani ai Războiului Rece şi a jucat un rol-cheie ca stat de frontieră cu fosta Uniune Sovietică. Însă relaţiile cu aliaţii s-au tensionat în ultimii ani, în contextul în care preşedintele turc recep Tayyp Erdogan a urmat o politică externă mai îndrăzneaţă şi mai independentă, în urma războaielor din Irakul şi Siria vecine.

Tensiunile cu Washingtonul au crescut din cauza susţinerii de către americani a kurzilor sirieni, pe care Ankara îi consideră terorişti, iar cu Uniunea Europeană (UE) din cauza criticilor unei derive autoritariste a regimului. Germania a decis luna trecută să-şi retragă trupele de la baza aeriană NATO de la Incirlik, după ce Ankara a refuzat să le permită unor parlamentari germani să-şi viziteze trupele staţionate în bază.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.