Autorităţile turce au anunţat că doi cetăţeni străini au fost implicaţi în fuga fostului preşedinte al alianţei Renault-Nissan Carlos Ghosn din Japonia în Liban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Au existat doi străini implicaţi în tranzit", a declarat ministrul turcal Justiţiei, Abdülhamit Gül, pentru canalul CNN Turk.

El nu a furnizat detalii despre naţionalitatea acestora sau despre rolul jucat.

Autorităţile turce au deschis o anchetă care se concentrează pe două zboruri private. Un avion de la Osaka, înmatriculat TC-TSR şi care a aterizat luni la ora 02.15 GMT pe aeroportul Atatürk, închis zborurilor comerciale, dar utilizat pentru abouri cargo şi private, şi altul la ora 03.00 GMT, un Bombardier Challenger 300 înmatriculat TC-RZA, care a decolat de pe acelaşi aeroport spre Beirut.

Fostul preşedinte al alianţei Renault-Nissan Carlos Ghosn a afirmat că şi-a organizat singur fuga din Japonia în Liban, iar familia sa nu ştia nimic despre acest lucru.

Interpolul a emis, joi, un mandat de arestare internaţional pe numele lui Carlos Ghosn, refugiat în Liban, după ce a fugit din Japonia.

Interpolul nu emite mandate de arestare şi nu poate declanşa anchete, dar ţările membre şi tribunalele internaţionale pot cere publicarea "notiţelor roşii". Aceste avize de cercetare internaţională se bazează pe mandate de arestare naţionale, informaţiile fiind transmise printr-o bază de date secretă.

Ghosn, unul dintre cei mai cunoscuţi şefi de companii din lume, a devenit cel mai faimos evadat din Japonia, anunţând marţi că a fugit în Liban pentru a scăpa de un sistem de justiţie ”corupt”.

Persoane apropiate situaţiei au declarat că Ghosn a sosit luni la Beirut, de la Istanbul, cu un avion privat.

Site-ul Hurriyet a relatat, citând un oficial din Ministerul de Interne din Turcia, că poliţia de frontieră turcă nu a fost informată de sosirea lui Ghosn, iar intrarea şi ieşirea lui din ţară nu au fost înregistrate.

Avionul a sosit luni, la ora 5:30 a.m. (04:30 ora României), la aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit Hurriyet, adăugând că procurorii au ordonat arestările după extinderea investigaţiei.

În Japonia, televiziunea NHK a relatat că autorităţile japoneze i-au permis lui Ghosn să poarte la el un paşaport francez de rezervă, încuiat într-o casetă, în perioada eliberării sale pe cauţiune, oferind o informaţie legată de modul în care acesta a reuşit să evadeze din Japonia în Liban.

Procuratura a percheziţionat joi reşedinţa lui Ghosn din Tokyo, a mai relatat NHK.

Omul de afaceri, care deţine cetăţenie franceză, libaneză şi braziliană, a fost extras din Tokyo de către o companie privată de securitate, în urmă cu câteva zile, aceasta fiind o culminare a unui plan pregătit în ultimele trei luni.

Autorităţile japoneze nu au comentat oficial fuga lui Carlos Ghosn. Instituţiile guvernamentale japoneze sunt închise în această săptămână pentru sărbătoarea Anului Nou.

În Liban, autorităţile au anunţat că Ghosn a intrat legal în ţară, cu paşaport francez. Dar unul dintre avocaţii japonezi ai lui Ghosn a spus că are încă în posesie toate cele trei paşapoarte ale acestuia, în conformitate cu termenii eliberării pe cauţiune.

Cu toate acestea, Ghosn deţinea şi un paşaport francez de rezervă, potrivit unor surse citate de NHK.

Ghosn ar fi fost obligat din luna mai să deţină un paşaport, a relatat NHK, fără să precizeze motivul.

Străinii din Japonia sunt obligaţi să deţină carduri de identificare emise de guvern sau să aibă permanent la ei paşaportul.

NHK a mai relatat că avocaţii lui Ghosn au solicitat ca termenii eliberării pe cauţiune să fie modificaţi astfel încât acesta să aibă la el paşaportul, într-o casetă închisă. Cheia casetei ar fi fost în posesia avocaţilor acestuia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.