Turcia a estimat, marţi, că mesajele trimise de talibani de la preluarea puterii la Kabul au fost „pozitive”, adăugând că are discuţii cu mişcarea islamistă radicală, scrie Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am primit în mod pozitiv mesajele trimise până acum de talibani, fie străinilor şi reprezentanţilor diplomatici, fie poporului”, a declarat şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă în Iordania, retransmisă de posturile de televiziune turceşti. 

„Sperăm ca acest lucru să se reflecte în acţiunile lor”, a continuat Mevlut Cavusoglu. „Vom continua dialogul cu toate părţile din Afganistan, inclusiv cu talibanii”, a adăugat el. 

După o ofensivă-fulger, talibanii au cucerit duminică capitala Kabul, proclamând revenirea lor la putere în Afganistan, la 20 de ani după ce au fost alungaţi. Revenirea talibanilor a provocat duminică şi luni scene de panică, în special pe aeroportul din Kabul, unde mii de persoane au încercat să plece din ţară. Videoclipuri difuzate pe reţelele de socializare arată cum sute de persoane aleargă pe lângă un avion de transport militar american care decola, unii încercând să se agaţe de laterale sau de roţi. 

Turcia, care are câteva sute de soldaţi în Afganistan, ajută la securizarea aeroportului din Kabul împreună cu Statele Unite.

Luna trecută, Ankara chiar i-a propus Washingtonului să preia aeroportul după retragerea trupelor americane, dar acest plan părea compromis de revenirea talibanilor care a avertizat public Turcia împotriva păstrării trupelor sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.