Preşedintele Turciei este acuzat că ar fi folosit în mod abuziv legea care sancţionează penal insultarea liderului ţării şi a valorilor naţionale, după ce jusţitia a deschis 1.845 de cazuri de defăimare a lui Recep Erdogan doar în ultimii doi ani, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Justiţie al Turciei a admis miercuri că au fost deschise 1.845 de cazuri împotriva persoanelor acuzate că l-ar fi insultat pe preşedintele Recep Tayip Erdogan de la începutul mandatului său.

„Nu sunt capabil să citesc insultele care sunt aduse preşedintelui nostru. Îmi este teamă că mă ruşinează”, a declarat Bekir Bozdag, ministru de Justiţie în cabinetul lui Davutoglu.

Erdogan a fost acuzat că a folosit în mod excesiv şi agresiv legea care interzice şi sancţionează dur orice insultă sau defăimare a liderului ţării pentru a înăbuşi orice formă de opoziţie politică sau critică din presă. De altfel, în ultimii doi ani au fost judecaţi pentru insultarea lui Erdogan în special jurnalişti, dar şi celebrităţi şi chiar elevi.

Opoziţia susţine că Erdogan are un comportament din ce în ce mai autoritar şi a ajuns să considere orice formă de critică drept o insultă sancţionabilă penal.

În ultimii doi ani, sute de jurnalişti ai publicaţiilor care se opun regimului au primit luni şi chiar ani de închisoare pentru că l-ar fi insultat pe preşedintele Erdogan, atât în presă, cât şi pe reţelele de socializare. Printre cazurile absurde se numără judecarea unui doctor pentru un colaj cu preşedintele Erdogan şi personajul Gollum din Stăpânul Inelelor, dar şi arestarea unui elev de 14 ani care l-ar fi insultat pe preşedinte într-o postare pe Facebook.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.