Turcia a cerut Chinei să închidă lagărele după ce a fost raportată moartea unui cunoscut muzician membru al minorităţii etnice Uigur, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abdurehim Heyit ar fi avut de ispăşit o pedeapsă de 8 ani de închisoare în regiunea Xinjiang, unde peste 1 milion de uiguri se crede că sunt reţinuţi. Moartea lui nu a fost confirmată oficial. Heyit era recunoscut pentru măiestria de a cânta la dutar şi, în trecut, era celebrat în China. A studiat muzica la Beijing şi a făcut parte din mai multe grupuri artistice.

Într-un comunicat, ministrul turc de Externe a transmis că uigurii sunt torturaţi în „lagăre de concentrare”, iar China spune despre aceste comentarii că sunt „complet inacceptabile”.

Uigurii reprezintă o minoritate musulmană turcă din nord-vestul regiunii chineze Xingjiang. Limba vorbită de ei este apropiată limbii turce şi, în ultimii ani, o mare parte dintre ei au plecat din China în Turcia.

Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe, Hami Aksoy, a spus sâmbătă că „nu mai este un secret că peste un milion de turci uiguri arestaţi sunt torturaţi şi îndoctrinaţi politic” în închisori, adăugând că cei care nu sunt reţinuţi sunt supuşi unei „mari presiuni”.

„Reintroducerea lagărelor de concentrare în secolul 21 şi politica de asimilare sistematică a autorităţilor chineze împotriva turcilor uiguri este o mare ruşine pentru omenire”, a mai spus el.

Aksoy a mai precizat că moartea lui Heyit a dus la „consolidarea reacţiei publice a Turciei la încălcările serioase ale drepturilor omului în Xinjiang” şi că în urma acestei veşti a fost făcut un apel către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să pună capăt „acestei tragedii umane”.

Diverse organizaţii susţin că membri ai minorităţile etnice din China, precum uigurii şi kazahii, sunt reţinuţi nedeterminat, fără a fi condamnaţi, acuzaţi fie că au refuzat să dea o probă de ADN, pentru că au vorbit în limba minorităţii ori pentru că s-au certat cu oficiali.

China a cerut Turciei, prin ambasada de la Ankara, să îşi retragă „falsele acuzaţii”, scrie Associated Press.

„China şi Turcia au sarcina dificilă de a lupta împotriva terorismului. Suntem în dezacord cu menţinerea sublului standard în ceea ce priveşte lupta anti-teroristă. Sperăm că partea turcă va înţelege corect eforturile făcute de China pentru instalarea de măsuri prin care luptă efectiv împotriva terorismului şi extremismului, că îşi va retrage falsele acuzaţii şi va lua măsuri pentru a elimina efectele dăunătoare ale lor”, se arată în apelul Chinei.

Beijingul susţine că închisorile din Xinjiang sunt „centre de educaţie vocaţională” menite să cureţe regiunea de terorism.

În luna octomrbei, Shohrat Zakir, care conduce regiunea, a spus că „stagiarii” din lagăre sunt recunoscători pentru ocazia de a „reflecta asupra greşelilor lor”.

Uigurii reprezintă 45% din populaţia regiunii Xinjiang. Ei se consideră cultural şi etnic apropiaţi de naţiunile din Asia Centrală. În ultimele decenii, un mare număr de chinezi Han, majoritatea etnică, au migrat în Xinjiang, iar uigurii au simţit că stilul lor de viaţă şi cultura sunt ameninţate.

Xinjiang este, oficial, regiune autonomă din China, precum Tibetul, în sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.