Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat că forţe turce au arestat un ”cadru superior” al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele turc a declarat joi că acest lider islamist era cunoscut sub pseudonomul Abu Zeyd.

Adevăratul său nume este Bashar Khattab Ghazal al-Sumaidai, a precizat el, la bordul avionului cu care se întorcea dintr-un turneu în trei ţări din Balcani.

El a declarat că un raport ONU publicat în iulie îl identifica pe al-Sumaidai drept ”unul dintre principalii lideri ai organizaţiei teroriste”.

Presa turcă scrie că anumite elemente arată că Sumaidai ar putea fi de fapt bărbatul cunoscut sub numele de Abu Hassan al-Hashimi al-Qurashi, un irakian care ar fi noul calif autoproclamat, aşadar liderul suprem al SI.

”Conexiunile acestui terorist din Siria şi de la Istanbul erau următite de mult timp, iar serviciile de informaţii au obţinut informaţii potrivit cărora intra ilegal în Turcia”, a declarat preşedintele Erdogan.

”El a fost arestat într-o operaţiune a serviciului de securitate al MIT (serviciile secrete turce) şi Poliţiei din Istanbul”, a adăugat Erdogan, fără să precizeze data acestei arestări.

Statul Islamic a fost învins în Irak în 2017, iar în Siria doi ani mai târziu, însă celule adormite ale grupării comit în continuare atacuri în ambele ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.