Un cetăţean turc, Ali D., a fost arestat la 17 septembrie într-un hotel, la Düsseldorf, în Germania, anunţă vineri parchetul federal german, care precizează că bărbatul este suspectat de spionarea mişcării predicatorului Fethullah Gülen, oaia neagră a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în regiunea Koln, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul este vizat de o ”procedură preliminară” şi este suspectat de activităţi ca agent al serviciilor secrete şi încălcarea legii privind armamentul”, precizează parchetul, însărcinat între altele cu dosare de spionaj.

Obiectivul acestuia era să transmită informaţiile culese serviciilor turce de informaţii MIT.

Cotidianul german Tagesspiegel dezvăluie, citând autorităţi din landul Renania de Nord-Westfalia, unde se află Düsseldorf şi Koln, că este posibil ca bărbatul să fi pregătt un atac vizând membri ai reţelei Gülen.

Surse din domeniul securităţii declară cotidianului că Ali D. este un extremist tirc de dreapta, recrutat de către spionajul turc.

Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, potrivit presei germane, a fost arestat după ce un angajat al hotelului a găsit o armă în cameră şi a alertat poliţia.

Justiţia germană îi reproşează de asemenea că se afla în posesia a 200 de cartuşe de gloanţe reale.

Reţeaua Gülen este acuzată de către autorităţile turce de faptul că se află la originea unei lovituri de stat eşuate împotriva lui Recep Tayyip Erdogan, în 2016.

Şeful statului turc a lansat, de atunci, o reprimare dură a presupuşilor susţinători ai lui Gülen, pe care a extins-o apoi asupra opoziţiei prokurde şi societăţii civile.

Începând din 2016, peste 300.000 de persoane au fost arestate în cadrul luptei împotriva mişcării lui Gülen, iar aproape 3.000 au fost condamnate la închisoare pe viaţă, potrivit autorităţilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.