Trupele americane şi NATO au părăsit baza aeriană de la Bagram, declară vineri pentru AFP un reprezentant al Apărării americane, care precizează că retragerea tuturor forţelor străine prezente în Afganistan este imnentă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toate forţele coaliţiei au părăsit Bagram”, declară sub protecţia anonimatului acest oficial, care nu precizează momentul exact al retragerii din această bază, situată la 50 de kilometri nord de Kabul.

El nu precizează nici data la care baza urmează să fie predată în mod oficial armatei afgane.

După 20 de ani de prezenţă în Afganistan, NATO a anunţat la 29 aprilie retragerea trupelor aliate, deschizând astfel calea unei perioade de o uriaşă incertitudine în această ţară, devastată în continuare de violenţe.

Preşedintele american Joe Biden a stabilit ca termen-limită al retragerii americane data de 11 septembrie, care marchează 20 de ani de la atentatele teroriste care au determinat Washingtonul să răstoarne regimul talibanilor, care adăpostea jihadişti din cadrul Al-Qaida.

Până în prezent, această retragere a avut loc într-un ritm alert, alimentând speculaţii cu privire la faptul că ar urma să se încheie la sfârşitul lui iulie.

De la începutul lui mai, talibanii au lansat mai multe ofensive importante în ţară, în timp ce forţele guvernamentale depun eforturi să-şi cnsolideze poziţiile în regiunile urbane.

Capacitatea armatei afgane de a păstra controlul asupra bazei aeriene de la bagram va fi hotărâtoare în apărarea capitalei vecine şi în menţinearea presiunii asupra talibanilor.

Timp de decenii această bază a fost esenţială unei intervenţii americane în Afganistan, o ţară în care conflictul împotriva talibanilor şi aliaţilor lor din Al-Qaida a fost purtat cu ajutorul unor atacuri aeriene şi misiuni de aprovizionare de pe acest aeroport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.