Luptele pentru Soledar, oraş cu mine de sare din estul Ucrainei, s-au intensificat, forţele ruseşti efectuând 86 de bombardamente asupra zonei în 24 de ore, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toată atenţia lor este concentrată pe cucerirea acestei aşezări... Lupte crâncene au loc acolo. În cursul zilei trecute, inamicul a tras de 86 de ori asupra Soledarului şi împrejurimilor sale. Inamicul îşi maximizează atacurile pentru a străpunge apărarea noastră", a declarat marţi pentru CNN Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate Ucrainene.

Cerevati a negat o afirmaţie, susţinută de Rusia, a şefului autoproclamatei Republicii Populare Doneţk, Denis Puşilin, potrivit căruia forţele Kremlinului ar fi aproape de a cuceri Soledar. Puşilin fusese citat marţi de agenţia de ştiri de stat rusă TASS că ar fi declarat la postul TV Pervîi Kanal că oraşul este "aproape de a fi eliberat", fără a oferi dovezi pentru afirmaţia sa.

"Nu avem astfel de informaţii în acest moment. Ei (ruşii) fac deseori declaraţii similare în situaţii asemănătoare, atunci când sunt lupte intense. Nu au reuşit să cucerească nimic solid în est, nici măcar centrul raional Bahmut, timp de şase luni. Aşa că acum încearcă să umfle o altă super-victorie în jurul Soledar", susţine Cerevati.

Oficialul ucrainean a insistat că situaţia din oraş este "sub control" şi că în alte câteva locuri din apropierea Bahmut, "inamicul a fost chiar alungat".

CITEȘTE ȘI Rusia controlează cea mai mare parte a oraşului minier Soledar, estimează Ministerul britanic al Apărării

Grupul de mercenari ruşi Wagner a declarat că duce "lupte grele şi sângeroase" pentru controlul oraşului Soledar, ca parte a ofensivei de luni de zile a Moscovei pentru a cuceri regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Luptele din Soledar, un orăşel situat la aproximativ 10 km nord de oraşul-cheie Bahmut, au ajuns la periferia vestică a acestuia, în timp ce forţele ucrainene şi ruseşti se luptă pentru controlul minei de sare din oraş, ale cărei tuneluri au fost luate în vizor de Wagner, deoarece pot găzdui trupe şi vehicule blindate.

Afirmaţiile grupului Wagner par să fie confirmate de Ministerul britanic al Apărării, care a sugerat că cea mai mare parte din Soledar se află în mâinile Rusiei, după ce Moscova a continuat să facă aici "progrese tactice". Ministerul britanic al Apărării spune că eforturile din Soledar din ultimele patru zile par să vizeze, de fapt, încercuirea Bahmutului, deşi estimează că în prezent acest scenariu este puţin probabil.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat luni seara că Bahmut şi Soledar rezistă, în ciuda distrugerilor de amploare. El menţionat atacuri noi şi mai violente în Soledar, unde a spus că niciun zid nu a mai rămas în picioare, iar terenul este plin de cadavre ruseşti.

Oficialii ucraineni, în frunte cu comandantul-şef, generalul Valeri Zalujni, au avertizat că Rusia pregăteşte noi trupe pentru o nouă ofensivă majoră asupra Ucrainei, posibil asupra capitalei Kiev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.