Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) constată încălcări flagrante ale trupelor ruse după ce au invadat Ucraina şi se declară ”consternată” de miile de morţi şi răniţi din acest conflict, se arată într-un raport publicat miercuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O evaluare detaliată nu a fost posibilă (...), însă misiunea a găsit cazuri evidente de încălcări ale forţelor ruse în timpul ostilităţilor”, scriu cei trei autori ai acestui document de aproximativ 100 de pagini, prezentat în cadrul Consiliului Permanent al OSCE, cu sediul la Viena.

Ei citează numeroase atacuri vizând ”spitale”, case şi imobile locuite, proprietăţi culturale, şcoli infrastructuri în domeniile apei şi electricităţii - care ar fi putut fi evitate -, denunţă ei.

”ASASINATE ŢINTITE”

”Pare clar că zeci de mii de bunuri au fost avariate sau distruse, cu efecte dezastruoase directe şi indirecte asupra civililor”, deplânge misiunea.

Dacă Rusia şi-ar fi respectat obligaţiile în domeniul dreptului internţaional după ce a invadat Ucraina, la 24 februarie, ”numărul civililor ucişi şi răniţi ar fi fost mult mai mic”, denunţă misiunea, care citează asediul de la Mariupol, un port strategic situat în sud-estul Ucrainei.

Niciun bilanţ recent al victimelor Războiului rus în Ucraina nu este disponibil, însă probabil că este vorba despre mii de morţi.

OSCE a mandatat în martie această misiune independentă, care s-a sprijinit pe probe culese de la faţa locului de către surse multiple - atât oficiale, cât şi de la organizaţii nonguvernamentale (ONG) sau de la instanţe de anchetă.

Rusia a refuzat să colaboreze în cadrul procesului declanşat prin acest mecanism - denumit ”mecanismul de la Moscova” - pe care l-a catalogat drept ”mult depăşit şi redundant”.

Aceşti experţi OSCE menţionează, de asemenea, ”probe credibile” cu privire la practicarea torturii şi unor tratamente degradante.

În raport se arată că ”asasinate ţintite, dispariţii forţate sau răpiri ale unor civili” intră ”din câte se pare” în categoria ”crimelor împotriva umanităţii”.

Misiunea notează, de asemenea, ”încălcări ale părţii ucrainene” şi se declară ”deosebit de îngrijorată de tratamentul aplicat prizonierilor de război”.

”Cu toate acestea, cele (încălcările) comise de către Federaţia rusă sunt cu mult mai importante prin natura şi anvergura lor”, precizează ea.

Experţii OSCE şi-au încheiat raportul înainte de descoperirea, la începutul lui aprlie, la Bucea, în apropiere de Kiev, a numeroase cadavre ale unor civili.

Aceste atrocităţi ”necesită anchete naţionale şi internaţionale la faţa locului”, subliniază autorii raportului.

OSCE, înfiinţată în 1975, în toiul Războiului Rece, în vederea unei favorizări a dialogului între Est şi Vest, a desfăşurat o iniţiativă similară în 2018, cu scopul de a examina crime în Cecenia vizând lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBT), sau în 2020, în urma unor alegeri frauduloase şi unei reprimări sângeroase în Belarus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.