Donald Trump a anunţat luni că vrea ca avertizorul de integritate - a cărui semnalare a declanşat deschiderea unei anchete parlamentare în vederea unei proceduri de destituire a sa - să fie audiat în Congresul Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El trebuie să depună mărturie pentru a explica de ce a înţeles atât de prost conversaţia mea ucraineană”, a scris pe Twitter locatarul Casei Albe.

Acest avertizor de integritate a alertat cu privire la faptul că şeful statului american i-a cerut omologului său ucrainean, într-o convorbire la telefon la 25 iulie, să ancheteze cu privire la potenţiaul său rival democrat în alegerile prezidenţiale din 2020 Joe Biden.

O transcriere a acestei convorbiri a fost publicată de către Casa Albă.

Democraţii efectuează de atunci o anchetă în vederea constituirii dosarului în vederea inculpării solemne (”impeachment”) a lui Trump, pe care-l acuză de faptul că şi-a ”trădat” ţara.

Preşedintele Comisiei Informaţiilor din cadrul Camerei Reprezentanţilor Adam Schiff ”are acum aerul că nu vrea ca avertizorul de integritate să depună mărturie. NU!”, a exclamat luni Trump.

”Noi trebuie să stabilim identitatea avertizorului de integritate pentru a determina DE CE s-a făcut asta împotriva Statelor Unite”, a reclamat miliardarul republican.

Democraţii au insistat, din contră, de la începutul scandalului, asupra necesităţii absolute a apărării anonimatului acestui avertizor de integritate, un membru al serviciilor americane de informaţii.

Trump a declarat în mai multe rânduri că discuţia sa la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost ”perfectă”.

O fostă consilieră a Casei Albe în probleme ruse, Fiona Hill, urmează să fie audiată cu uşile închise, luni, de aleşii americani, în cadrul acestei anchete.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.