Donald Trump a anunţat luni că vrea ca avertizorul de integritate - a cărui semnalare a declanşat deschiderea unei anchete parlamentare în vederea unei proceduri de destituire a sa - să fie audiat în Congresul Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El trebuie să depună mărturie pentru a explica de ce a înţeles atât de prost conversaţia mea ucraineană”, a scris pe Twitter locatarul Casei Albe.

Acest avertizor de integritate a alertat cu privire la faptul că şeful statului american i-a cerut omologului său ucrainean, într-o convorbire la telefon la 25 iulie, să ancheteze cu privire la potenţiaul său rival democrat în alegerile prezidenţiale din 2020 Joe Biden.

O transcriere a acestei convorbiri a fost publicată de către Casa Albă.

Democraţii efectuează de atunci o anchetă în vederea constituirii dosarului în vederea inculpării solemne (”impeachment”) a lui Trump, pe care-l acuză de faptul că şi-a ”trădat” ţara.

Preşedintele Comisiei Informaţiilor din cadrul Camerei Reprezentanţilor Adam Schiff ”are acum aerul că nu vrea ca avertizorul de integritate să depună mărturie. NU!”, a exclamat luni Trump.

”Noi trebuie să stabilim identitatea avertizorului de integritate pentru a determina DE CE s-a făcut asta împotriva Statelor Unite”, a reclamat miliardarul republican.

Democraţii au insistat, din contră, de la începutul scandalului, asupra necesităţii absolute a apărării anonimatului acestui avertizor de integritate, un membru al serviciilor americane de informaţii.

Trump a declarat în mai multe rânduri că discuţia sa la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost ”perfectă”.

O fostă consilieră a Casei Albe în probleme ruse, Fiona Hill, urmează să fie audiată cu uşile închise, luni, de aleşii americani, în cadrul acestei anchete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.