Donald Trump va recunoaşte miercuri Ierusalimul drept capitala Israelului, o răsturnare a deceniilor de prudenţă americană în acest dosar şi în pofida avertismentelor liderilor din regiune, care se tem de o intensificare a violenţelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul preşedintelui american, prevăzut la ora locală 13.00 (20.00, ora României), ar putea să deraieze eforturile de pace ale marelui său consilier şi ginere Jared Kushner, însărcinat să găsească o soluţie la conflictul israeliano-palestinian.

Orice recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un ”casus belli” - adică poate declanşa un război - pentru liderii palestinieni, care consideră Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care aspiră.

”Pe 6 decembrie 2017, preşedintele Trump va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului”, a anunţat un reprezentant al administraţiei sub protecţia anonimatului, insistând asupra ”recunoaşterii unei realităţi” istorice şi totodată contemporane.

Locatarul Casei Albe va dispune totodată să se pregătească transferul Ambasadei Statelor de la Tel Aviv la Ierusalim.

El nu va stabili însă un calendar al acestei mutări, care ar urma să dureze ”ani de zile”, fiind necesar să se găsească un amplasament, să se finanţeze şi să se construiască un nou sediu.

”Preşedintele îşi respectă o promisiune centrală din campanie, o promisiune care a fost făcută de un număr de candidaţi la preşedinţie”, a declarat oficialul american.

În sprijinul raţionamentului său, Executivul subliniază că o întârziere a recunoaşterii Ierusalimului drept capitală ”nu a ajutat, timp de peste două decenii, să se ajungă la pace”.

”FURIA MUSULMANILOR”

Preşedintele septuagenar, care-şi laudă cu regularitate talentele de ”negociator” rămâne hotărât ”să ajungă la un acord durabil” între israelieni şi palestinieni, însă ecuaţia se anunţă de-acum mult mai complicată.

Într-o convorbire la telefon, marţi, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a avertizat pe Trump asupra ”consecinţelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securităţii şi stabilităţii regiunii şi lumii”.

Îndemnuri împotriva unei asemenea decizii cu consecinţe imprevizibile au fost formulate în cascadă în ultima zi.

Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul că o asemenea decizie ar risca să provoace ”furia musulmanilor”. ”Este un pas periculos”, a declarat regele saudit potrivit televiziunii de stat al-Ekhbariya.

”Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roşie pentru musulmani”, l-a avertizat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Cooperării Islamice, el a precizat că un summit al celor 57 de state membre va avea loc ”în cinci până la zece zile” dacă Washingtonul va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Iordania, gardianul locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a avertizat cu privire la ”un demers cu consecinţe grave” şi riscuri ”de escaladă”.

În Europa, s-au ridicat, de asemenea, multe voci,

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat ”preocuparea”.

”Tot ce contribuie la intensificarea crizei este contraproductiv în acest moment”, a subliniat ministrul german de Externe Sigmar Gabriel.

TENSIUNI LA IERUSALIM

Problema este aceeaşi din şase în şase luni, de peste două decenii: preşedintele american acceptă, oare, să mute Ambasada Statelor Unite în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum prevede legea adoptată în 1995, sau semnează o derogare şi o păstrează la Tel Aviv împreună cu restul comunităţii internaţionale?

Concret, Trump va semna din nou această derogare, pentru că noua ambasadă nu va fi gata decât peste mai mulţi ani, a subliniat Casa Albă. Însă el va cere Departamentului de Stat să pregătească transferul.

O dovadă a tensiunii pe care aşteptarea acestei decizii a  provocat-o este faptul că Statele Unite le-au interzis angajaţilor Guvernului american orice deplasare personală în Vechiul Oraş Ierusalim.

Această interdicţie este valabilă de asemenea în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel şi adiacent Ierusalimului, a precizat Departamentul de Stat.

Numai deplasările oficiale ”esenţiale” - însoţite de măsuri de securitate suplimentare - sunt autorizate.

Evocând o eventuală relansare a negocierilor în procesul de pace, aflate într-un punct mort din 2014, un oficial american a precizat că Trump este pregătit să susţină ”o soluţie cu două state” dacă israelienii şi palestinienii cad de acord asupra acestui punct.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.