Preşedintele american Donald Trump a prezentat o falsă hartă a evoluţiei uraganului Dorian într-o încercare de a valida un mesaj incorect publicat pe Twitter, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri după-amiază, în Biroul Oval, Trump a susţinut un briefing despre urganul care ameninţă Statele Unite, după ce a devastat Bahamas. 

Cu intensitate restabilită la 3, uraganul Dorian se îndreaptă spre Florida. Pe harta din 29 august de la National Hurricane Center (NHC) prezentată de preşedinte, pe care erau expuse traseul şi intensitatea uraganului, cu un marker negru a fost adăugată o curbă, extinzând cursul din Florida în Alabama.

Prezentarea este considerată o încercare de a justifica un anunţ neîntemeiat al lui Trump potrivit căruia şi statul Alabama va fi afectat de fenomenul meteorologic.

Modificarea a atras critici în social media şi speculaţii cu privire la responsabil - preşedintele însuşi ori un angajat dornic să impresioneze.

Alterarea previziunilor meteorologice oficiale este ilegală.

Trump a negat că ar avea cunoştinţă de modificare. Potrivit Washington Post, întrebat despre asta, el a spus că în prezentare a fost inclusă „probabilitatea de 95%” că Alabama va fi lovit de uragan.

Întrebat dacă cineva a desenat pe grafic, el a insistat: „Nu ştiu, nu ştiu”.

În weekendul trecut, când Dorian lovea Bahamas, preşedintele american a publicat numeroase mesaje pe Twitter. Într-unul dintre ele a avertizat că Alabama va fi afectat de uragan, lucru care nu fusese anunţat de serviciul meteorologic.

După 20 de minute, National Weather Service din Birmingham, Alabama, a publicat pe Twitter: „Alabama nu va fi în niciun fel afectat de Dorian. Repetăm, niciun impact al uraganului Dorian nu va fi resimţit în Alabama. Sistemul va rămâne departe, în est”.

Cum Trump nu este dispus să recunoască că greşeşte, în comentariile făcute în Biroul Oval, el a susţinut că potrivit „graficului original”, Dorian urma să lovească Florida direct şi avea să afecteze „multe alte state”. „Dar acela era graficul original”, a subliniat.

După afirmaţiile şi prezentarea făcute de Trump, mulţi au considerat că acestea reprezintă cel mai recent episod din lupta lui cu realitatea. 

„Care dintre noi nu a schimbat o previziune a National Hurricane Center cu un marker?”, a fost, pe Twitter, remarca sarcastică a conservatorului Bill Kristol, directorul organizaţiei Defending Democracy Together, un critic al lui Trump.

Miercuri noapte, Trump a publicat pe Twitter o altă hartă a uraganului. Aceasta conţinea mai multe linii, colorate divers, ale traseului lui Dorian. Unele dintre liniile de pe harta cu logo-ul South Florida Water Management District ajungeau în Alabama.

Preşedintele a scris: „Acesta era traseul original prevăzut pentru uraganul aflat în stadiu incipient. După cum puteţi vedea, aproape toate modelele prevedeau că va ajunge în Florida şi că va lovi şi Georgia şi Alabama. Accept scuzele pentru Fake News”.

Harta este datată 28 august. Trump a trimis mesajul legat de Alabama pe 1 septembrie, dată până la care prognoza a fost clară că statul nu va fi în pericol.

Harta originală a NHC, care arată traseul probabil al furtunii, poate fi consultată online.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.