Preşedintele american Donald Trump a trimis o scrisoare pe un ton ameninţător Belgiei şi altor şase state membre UE care fac parte din NATO, în care le cheamă la ordine cu privire la angajamentul de a-şi creşte cheltuielile militare, odată cu apropierea summitului Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat premierul belgian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu sunt impresionat de acest tip de scrisoare”, a comentat vineri premierul Charles Michel, în timpul summitului UE, într-o intervenţie în faţa presei.

”Belgia a oprit scăderea sistematică a cheltuielilor sale militare şi participă la multe operaţiuni militare”, a pledat el.

Celelalte state europene sunt Germania, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburgul şi Olanda.

Scrisori similare au fost trimise premierilor Norvegiei şi Canadei, potrivit unei surse diplomatice.

Fiecare scrisoare este personalizată şi semnată de către Donald Trump, a precizat pentru AFP o sursă diplomatică.

Donald Trump îşi îndeamnă aliaţii să-şi respecte angajamentul asumat în 2014, la summitul NATO din Ţara Galilor, de a aloca 2% din produsul lor intern brut cheltuielilor militare, până în 2024.

Locatarul Casei Albe şi-a chemat deja la ordine aliaţii în cursul primului său summit NATO, în mai 2017, la Bruxelles, şi îşi va reitera exigenţele la viitorul summit, pe 11 şi 12 iulie, în capitala belgiană.

Opt dintre cei 29 de membri NATO îşi vor respecta acest angajament în 2018 - Statele Unite, Regatul Unit, Grecia, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia şi România.

Ceilalţi urmează să prezinte NATO planuri în vederea atingerii acestui obiectiv până în 2024.

Franţa va intra în rând în 2025.

Germania, ţinta unor atacuri ale lui Trump, se confruntă cu dificultăţi grave în respectarea angajamentului la data convenită. Ea îşi va creşte cheltuielile militare la 1,5% din PNB în 2025, a anunţat cancelarul Angela Merkel pe 12 iunie.

Belgia este unul dintre elevii răi. Ea prevede 9,4 milarde de euro în vederea achziţionării de material, inclusiv înlocuirea avioanelor sale de tip F-16, însă ”va rămâne sub 1,5%”, potrivit cotidianului La Libre Belgique, care citează o sursă informată din cadrul acestui dosar.

După summitul NATO, preşedintele american va efectua, pe 13 iulie, o vizită în Regatul Unit, iar apoi în Finlanda, pe 16 iulie, în vederea unui summit cu preşedintele rus Vladimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.