Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat că Războiul Civil American ar fi putut fi evitat prin "negociere", susţinând că lupta pentru abolirea sclaviei în SUA nu a fost necesară şi că Abraham Lincoln ar fi trebuit să facă mai mult pentru a evita vărsarea de sânge, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"S-au făcut atât de multe greşeli. Vedeţi, a fost ceva ce cred că ar fi putut fi negociat, ca să fiu sincer cu voi", a declarat Trump la un eveniment de campanie în Newton, Iowa. "Cred că s-ar fi putut negocia asta. Toţi oamenii au murit. Atât de mulţi oameni au murit".

Comentariile fostului preşedinte au loc cu puţin peste o săptămână înainte de primele adunări electorale naţionale din Iowa, unde are un avans semnificativ în sondaje faţă de cei mai apropiaţi rivali ai săi, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, şi fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley.

Cu mai mult de o săptămână înainte de comentariile lui Trump, Haley a răspuns la o întrebare despre cauza Războiului Civil fără a menţiona sclavia - forţa motrice din spatele războiului. De atunci, ea a revenit asupra declaraţiilor, spunând în repetate rânduri că a crezut că acest fapt era de la sine înţeles.

Comentariile lui Trump nu au fost făcute ca răspuns sau referire la cele ale lui Haley.

De fapt, înainte de începerea Războiului Civil au existat eforturi pentru o înţelegere pentru a salva Uniunea. Dar viitorul sclaviei în Sud nu a putut fi soluţionat prin compromis şi naţiunea a intrat în război cu ea însăşi. Trump nu a spus cum ar fi împiedicat conflictul, pe care l-a mai numit "atât de oribil, dar atât de fascinant".

"A fost, nu ştiu, a fost pur şi simplu diferit", a spus Trump despre război. "Pur şi simplu mi se pare - sunt atât de atras să îl văd".

După ce a descris rănile suferite de soldaţi pe câmpul de luptă, Trump a spus: "Nu este nimic frumos în asta", adăugând că războiul a fost unul "dur pentru ţara noastră".

De asemenea, el a sugerat că Lincoln nu ar avea acelaşi renume istoric "dacă l-ar fi negociat".

Fosta reprezentantă republicană republicană Liz Cheney a criticat pe reţelele de socializare afirmaţia lui Trump, întrebând cum pot republicanii care l-au susţinut pe fostul preşedinte "să apere aşa ceva?".

"Ce parte a Războiului Civil "ar fi putut fi negociată"? Partea cu sclavia? Partea cu secesiunea? Dacă Lincoln ar fi trebuit să menţină Uniunea?" a scris Cheney. "Întrebare pentru membrii GOP - partidul lui Lincoln - care l-au susţinut pe Donald Trump: Cum puteţi să apăraţi acest lucru?"

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.