Organizaţii din cadrul societăţii civile americane i-au dat în judecată pe preşedintele Donald Trump şi pe membri importanţi ai administraţiei sale, pe care-i acuză că au supus peste 1.000 de imigranţi clandestini unor condiţii de detenţie ”inumane” în California, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la 8 iunie, persoane au fost încarcerate în centre federale de detenţoie ”încălcându-li-se drepturile constituţionale”, se arată în plângerea depusă de mai multe entităţi în numele deţinuţilor, între care şi puternica organizaţie de apărarea drepturilor civice ACLU, dar şi Prison Law Office, care furnizează asistenţă gratuită deţinuţilor în California.

”Ei sunt închişi în celule în cea mai mare parte a zilei şi toată noaptea. Niciun membru al serviciilor de sănătate nu i-a examinat”, se arată în document, în care se adaugă că ”li se oferă doar hrană neadecvată, iar uneori neocomestibilă, precum lapte stricat sau sandviciuri care constau doar în două felii de pâine”.

Mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei americane - inclusiv unul dintre şefii poliţiei frontierei ICE - au fost interogaţi marţi, într-o audiere în Congres, în urma aplicării în primăvară a politicii ”toleranţei zero” faţă de imigraţia clandestină.

În faţa scandalului provocat de această despărţire sistematică a familiilor care trec ilegal frontiera, care a antrenat despărţirea a peste 2.500 de copii de părinţii sau tutorii lor, preşedintele Trump a fost nevoit să revină asupra acestei măsuri.

În plângere se arată că imigranţii clandestini din California au fost supuşi unor ”condiţii de încarcerare riguroase care pot fi descrise în mod rezonabil doar ca punitive şi inumane”.

În afară de miliararul republican, secretarul Securităţii Interne Kirstjen Nielsen, secretarul Justiţiei Jeff Sessions şi conducători ICE şi ai altor entităţi sunt de asemenea vizaţi în aceste proceduri.

ICE a refuzat să facă orice comentariu după depunerea acestei plângeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.