Donald Trump şi Kim Jong Un s-au despărţit joi cu un eşec la Hanoi, după un summit consacrat spinosului dosar al ”denuclearizării” ţării izolate, preşedintele american dând vina sfărmârii speranţei pe exigenţele nord-coreene cu privire la sancţiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Summitul urma să confere substanţă angajamentelor pe care cei doi şi le-au asumat la tête-à-tête-ul lor istoric de la Singapore, în iunie. Ei au semnat atunci o declaraţie comună ”privin denuclearizarea peninsulei”, iar cele două tabere nu se înţeleg, de atunci, asupra înţelesului acestei formule.

”Uneori trebuie să pleci” de la negocieri, a lansat locatarul Casei Albe într-o conferinţă de presă, vizibil obosit, părând abătut, lipsit de energia sa obişnuită.

El a spus că discuţiile s-au împiedicat în problema sancţiunilor economice impuse Nordului, din cauza programelor sale nuclear şi balistic - interzise. ”De fapt ei voiau ca sancţiunile să  fie ridicate complet, în nu puteam face asta”.

Cei doi lideri au trecut, în doar câteva luni, de la insulte personale şi ameninţări apocaliptice, la declaraţii ”de dragoste” din partea lui Trump. Însă, după Singapore şi Hanoi, nicio altă întâlnire nu se află la orizont, a dezvăluit preşedintele american.

”Acesta este un eşec major”, a reacţionat, într-un mesaj postat pe Twitter, Joe Cirincione, preşedintele Fondation Ploughshares, care militează în favoarea unei dezarmări nucleare globale. El arată limitele acestui gen de exerciţiu care a avut loc, ”fără suficient timp şi resurse umane” în vederea convenirii unui acord, a adăugat el.

”Mi-ar fi plăcut să merg mai departe”, a declarat Trump, dând asigurări că Phenianul nu îşi va relua testele nculeare.

Al treilea reprezentant al dinastiei staliniste aflate la putere la Phenian ”a declarat că nu va va testa rachete sau rachete cu rază lungă de acţiune sau orice altceva ar avea o legătură cu nuclearul”, a subliniat Trump.

EŞECUL LUI ”TOTUL SAU NIMIC”

”Acest summit eşuat este simptomatic pentru o diplomaţie eşuată”, declară Adam Mount, un analist de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani.

”Când Phenainul se opune unor măsuri de dezarmare, Donald Trump este prost utilat să încheie mici acorduri care să creeze un impuls (...). Politica lui totul sau nimic nu duce nicăieri”.

Iniţial, Casa Albă a prevăzut o ”ceremonie de semnare comună” între cei doi lideri. În fapt, ei au părăsit Hotelul Metropole, un local de lux în centrul capitalei vietnamenze, fără să semneze ceva. Iar Trump a plecat înapoi în Statele Unite joi după-amiaza.

Ei au ”avut reuniuni foarte constructive” şi au ”discutat diverse moduri de a avansa în concepte în legătură cu denuclearizare şi economia”, a subliniat Casa Albă.

Seulul a deplâns un ”rezultat regretabil”, însă a relevat progrese.

Donald Trump a petrecut peste 20 de ore în avion pentru a ajunge la Hanoi. Kim Jong a întreprins o adevărată odisee feroviară, de două zile şi jumătate, până la această a doua întâlnire. Liderul nord-coreean a prevăzut să rămână în continuare în Vietnam, într-o vizită de stat, până sâmbătă.

Kim Jong Un a evocat perspectiva unei reprezentantţe permanente a Statelor Unite în Coreea de Nord, însă Donald Trump a temperat încă dinaintea întâlnirii speranţele unui progres major pe termen scurt.

”Eu nu mă grăbesc”, a repetat el. ”Viteza nu este atât de importantă pentru mine”.

Donald Trump dă asigurări cu regularitate că nu este nicio nevoie să se precipite pentru ca să convingă Coreea de Nord să se dezarmeze, atât timp cât aceasta se va abţine, aşa cum o face de peste un an, să procedeze la tiruri de rachete sau teste nucleare.

Kim Jong Un a subliniat, în ceea ce-l priveşte, că n-ar fi fost prezent la Hanoi dacă nu ar fi fost pregătit de ”denuclearizare”, rămânând însă evaziv cu privire la eventuale măsuri concrete.

”REUŞITĂ FANTASTICĂ”

Locatarul Casei Albe se află sub presiune în acest dosar, în care predecesorii săi au eşuat.

Un avans diplomatic i-ar fi permis să deturneze atenţia de la ceea ce se petrece la Washington, unde fostul său avocat Michael Cohen a prezentat în Congres o mărturie pe cât de explozivă, pe atât de copleşitoare.

Donald trump l-a acuzat că a ”minţit mult”.

Donald Trump l-a ademenit din nou pe ”prietenul (său) Kim Jong Un” cu o dezvoltare economică spectaculoasă, în cazul în care Coreea de Nord accepta în sfârşit să renunţe la armamentul său.

”Pe termen mai lung, ştiu că vom avea o reuşită fantastică” cu Nordul, a lansat el. ”Va fi o putere economică. Cu un pic de ajutor la locul potrivit, cred că va fi ceva foarte special”.

Donald Trump a scos în faţă, în Vietnam, mereu şi mereu, exemplul acestei ţări comuniste care a trecut la economia de piaţă şi a dat pagina confruntării cu Statele Unite.

”Vietnamul se dezvoltă ca puţine alte locuri din lume. Coreea de Nord va face la fel - şi foarte rapid - dacă decide denuclearizare”, a scris preşedintele american pe Twitter.

Statele Unite au cerut în mai multe rânduri Phenianului să se debaraseze de armamentul său nuclear în mod complet, verificabil şi ireversibil.

Însă, pentru Coreea de Nord, ”denuclearizarea” este mult mai largă. Ea vrea ridicarea sancţiunilor internaţionale care o sufocă şi încetarea a ceea percepe drept ameninţări americane - şi anume a prezenţei militare americane în Coreea de Sud şi în regiune în general.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.