Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker au dezamorsat criza creată de taxele vamale impuse de Statele Unite, anunţând o serie de decizii în agricultură, industrie şi energie a căror amploare eactă rămâne însă să fie confirmată, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unei surse europene, nicio nouă taxă vamală nu va fi impusă importurilor de maşini europene în Statele Unite, un dosar deosebit de sensibil pentru Germania.

Vorbind despre o ”zi mare” pentru liber-schimb, preşedintele american a evocat, în grădina Casei Albe, o ”nouă fază” în relaţiile între Washington şi Bruxelles, după luni de puneri în gardă şi ameninţări de ambele părţi ale Atlanticului.

Punând accentul pe voinţa lor comună de a se îndrepta - la un moment dat - către o suprimare totală a taxelor vamale în schimburle lor industriale - cu excepţia sectorului automobilelor -, el a dat asigurări că Uniunea Europeană (UE) va începe ”aproape imediat” să cumpere ”multă soia” de la producători americani.

El a promis să revizuiască problema taxelor vamale americane impuse oţelului şi aluminiului europene, care a aprins fitilul.

”UN PROGRES”

Ministrul german al Economiei Peter Altmaier a salutat imediat, pe Twitter, acest ”progres” care ”poate evita un război comercial şi salva milioane de locuri de muncă”.

”Economia mondială este mai în avantaj atunci când ţările se angajează în mod constructiv să rezolve dezacorduri comerciale fără să recurgă la măsuri excepţionale”, a reacţionat, la rândul său, Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care avertizează de luni de zile contra protecţionismului, ce poate să deraieze creşterea economică mondială.

”Am ajuns la un acord astăzi (miercuri)”, a dat asigurări Juncker, care a subliniat voinţa UE de a-şi creşte importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, cu scopul de a-şi diversifica aprovizionarea cu energie.

La începutul întâlnirii tête-à-tête în Biroul Oval, el a insistat asupra faptului că Statele Unite şi UE, care reprezintă jumătate din comerţul mondial, sunt ”parteneri apropiaţi”, ”aliaţi”, nu ”inamici”.

Trump a publicat miercuri seara pe Twitter o fotografie cu cei doi îmbrăţişându-se şi a dat asigurări că ”evident”, UE şi Statele Unite ”se iubesc”.

Catalagat în trecut de preşedintele american drept un im ”foarte inteligent” dar şi ”foarte dur”, liderul european a evocat miercuri ”o consolidare a cooperării în (domeniul) energiei”.

Cu câteva ore mai devreme, de la Johannesburg, în Africa de Sud, preşedintele chinez Xi Jinping a lansat un avertisment la adresa omologului său american, subliniind că nimeni nu va ieşi ”învingător” dintr-un război comercial.

O dovadă a turbulenţelor legate de conflictul angajat de preşedintele american, administraţia sa a anunţat marţi un ajutor de urgenţă în valoare de 12 miliarde de dolari destinat agricultorilor, afectaţi de represalii faţă de taxele vamale decretate de către Washington vizând China, UE şi Canada.

REFORMA OMC

Miliardarul republican a anunţat de asemenea că Statele Unite şi UE vor coopera în vederea reformării Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), evocând mai ales - cu China în vizor - furtul de proprietate intelectuală şi transferul forţat de tehnologii.

”Vim munci strâns împreună cu parteneri care ne îmămpărtăşesc ideile pentru a reforma OMC şi vom ataca problema practicilor comerciale neloiale, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, transferul forţat de tehnologii, subvenţiile industriale, distorsiunile create de întreprinderi de stat şi supercapacitatea”, a declarat preşedintele american.

Locatarul Casei Albe a denunţat, cu o zi înaintea întâlnirii, atitudinea Europei, căreia-i rezervă de luni de zile săgeţi ascuţite.

Bucurându-se, pe tonul voit provocator care-i place, că ţările vizate de taxe vamale ”vin toate la Washington să negocieze”, Trump subliniază că strategia sa va ajunge să dea roade şi că ”rezultatul final merită efortul”.

Însă această abordare este departe să se bucure de unanimitate în tabăra republicană, în mod tradiţional favorabilă liberului schimb.

”Eu nu cred că taxele vamale sunt răspunsul bun”, a lansat marţi liderul republicanilor în Camera Reprezentanţilor Paul Ryan.

Reprezentantul este originar din Wisconsin, un stat în care se află sediul Harley-Davidson. Celebrul constructor de motociclete a avertizat fără echivoc că războiul comercial dintre Statele Unite şi partenerii săi îi vor reduce marja în 2018.

La fel ca el, mulţi aleşi din "Grand Old Party" (GOP) sunt îngrijoraţi de impactul eventual al cruciadei prezidenţiale asupra alegerilor de la jumătate de mandat prevăzute în noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.