Donald Trump se declară foarte dezamăgit de incapacitatea Chinei de a opri răspândirea noului coronavirus şi consideră că pandemia covid-19 este susceptibilă să pună în discuţie acordul comercial între primele două puteri mondiale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Epidemia covid-19 a început în decembrie la Wuhan, în China, şi a început să se răspândească în momentul în care Washingtoul şi Beijingul semnau, în ianuarie, un acord comercial - numit ”faza 1” -, prezentat la acea vreme drept un mare succes al locatarului Casei Albe.

”Sunt foarte dezamăgit de China”, a declarat Trumpîntr-un interviu difuzat joi de postul de televiziune Fox Business Network.

”Ei n-ar fi trbuit să lase să se întmple asta. Eu închei un formidabil acord comercial, iar acum spun că nu mai este acelaşi lucru. Cerneala abia se uscase când a venit epidemia. Şi nu mai este acelaşi lucru”, a insistat Donald Trump.

Acordul parafat în ianuarie de China şi Statele Unite prevede ca Beijingul să crească cu cele puţin 200 de miliarde de dolari (185 de miliarde de euro) pe o perioadă de doi ani achiziţia de bunuri şi servicii americane şi ca Washingtonul să scadă, în schimb, taxele vamale impuse produselor chineze importate în Statele Unite de la începutul războiului comercial între cele două ţări.

Un cortidian chinez apropiat puterii scria recent că unii consilieri ai autorităţilor chineze vor să aibă loc noi negocieri sau o eventuală anulare a acordului.

Donald Trump a repetat la Fox Business Network că el nu este interesat de o renegociere.

Serviciile americane de informaţii au conchis că noul coronavirus nu a fost creat sau modificat genetic de om, însă secretarul de Stat american Mike Pompeo a apreciat la începutul lunii că există numeroase elemente care demonstrează că virusul provine de la P4, un laborator de virusologie din Wuhan.

În interviu acordat Fox Business Network - înregistrat miercuri -, Donald Trump evocă mai mult gestionarea epidemiei de către China decât originea acesteia.

”Avem multe informaţii şi nu sunt bune. Indiferent că vine din laborator sau de la lilieci, asta vine de la China, iar ei ar fi trebuit- s-o oprească”. Ei ar fi trebuit s-o oprească”, a declarat el.

”A scăpat de sub control”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.