Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a ameninţat că va considera ”Iranul de vină” în cazul unui atac mortal împotriva unor americani în Irak, odată cu apropierea marcării unui an de la asasinarea generalului irakian Qassem Soleimani într-un atac american cu o dronă la Bagdad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ambasada noastră la Bagdad a fost atinsă duminică de mai multe rachete”, aminteşte Trump pe Twitter, evocând un atac care a cauzat pagube materiale, dar nu şi victime.

”Ghiciţi de unde veneau: din Iran”, a adăugat el.

”Acum auzim speculaţii despre noi atacuri împotriva americanilor în Irak”, continuă el, după care adresează ”un sfat salutar şi amical Iranului: dacă este ucis vreun american, voi considera Iranul de vină”.

”Gândiţi-vă bine”, ameninţă el, fără să facă alte precizări.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a arătat deja Teheranul cu degetul.

Iar comandantul Forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Frank McKenzie, a avertizat că Statele Unite sunt ”pregătite să reacţioneze” în cazul unui atac iranian, pentru marcarea unui an de la moartea lui Soleimani.

Iranul a îndemnat luni autorităţile americane să nu provoace ”tensiuni”.

Donald Trump a ordonat, la 3 ianuarie 2020, un atac cu un avion fără pilot (dronă) cu scopul de a-l asasina pe puternicul general iranian, în timp ce acesta se afla la Bagdad.

Regiunea şi-a ţinut atunci suflarea de frica unei escaladări, care nu a avut loc până la urmă.

Însă tensiunile cresc odată cu apropierea marcării acestei operaţiuni şi în contextul în care preşedintele american, care poartă o politică a ”presiunii maxime” împotriva Teheranului, intră în ultimele zile ale mandatului său.

Washingtonul şi-a redus recent personalul diplomatic în capitala irakiană, iar speculaţii cu privire la o închidere pur şi simplu a Ambasadei Statelor Unite, recurente, au reapărut în ultimele zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.