Fostul preşedinte american Donald Trump poate fi dat în judecată - în civil - de către victime ale asaltului Capitoliului şi nu se poate ascunde după imunitatea sa prezidenţială, estimează joi într-un document oficial Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţişti şi aleşi în Congres îi cer despăgubiri magnatului imobiliar republican, pe care-l acuză de încurajarea susţinătorilor săi să atace capitoliul la 6 ianuarie 2021.

Într-un discurs inflamat, el i-a îndemnat să ”se arunce ca dracii” împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale, pe care aleşii urmau să le certifice în acea zi.

Donald Trump a cerut justiţiei să închidă aceste dosare, în numele imunităţii acordate preşedinţilor americani, pentru a-i proteja de procese abuzive.

El consideră, însă, că discursul său făcea parte din atribuţiile sale oficiale, care implică exprimarea pe tema unor subiecte de interes general.

O Curte federală de Apel a cerut avizul juridic al departamentului Justiţiei, după ce a dezbătut argumente ”pro” şi ”contra” în acest sens, într-o audiere în decembrie.

Fără să se pronunţe asupra fondului dosarului, departamentul estimează că preşedinţii se bucură de o largă imunitate, inclusiv în cazul discursurilor publice pe care le susţin în calitate de candidaţi la preşedinţie, dar că această imunitate nu poate acoperi ”incitări” la violenţă.

”În calitate de lider al naţiunii şi statului, preşedintele are o «o putere extraordinară de a se adresa concetăţenilor săi şi în numele lor», dar această funcţie tradiţională are un scop de comunicare şi de convingere şi nu de incitare la violenţă”, scriu juriştii Departamentului Justiţiei.

Ei recomandă respingerea cererii lui Donald Trump.

În cazul în care Curtea de Apel validează aceast raţionament, plângerile îşi pot relua cursul.

În paralel, Donald Trump este vizat într-o anchetă penală, supervizată de către un procuror special, cu privire la rolul pe care l-a jucat în luarea cu asalt a capiroliului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.