Preşedintele Statelor Unite Donald Trump afirmă că deţine înregistrarea uciderii lui Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul, la începutul lui octombrie, dar că nu doreşte să o asculte, pentru că are un conţinut ”foarte violent”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locatarul Casei Albe a refuzat din nou să se pronunţe asupra unei eventuale responsabilităţi în acest asasinat a prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, în vârstă de 33 de ani, insistând asupra dezminţirilor acestuia.

 

El a dat asigurări în California, sâmbătă, că un ”raport complet” asupra acestui dosar îi va fi remis în zilele următoare.

”Avem înregistrarea, nu vreau să o ascult (...), pentru că este o înregistrare a suferinţei”, a declarat el într-un interviu acordat Fox News, difuzat duminică.

”Am fost integral informat, nu există vreun motiv să o ascult”, a continuat el. ”Ştiu exact ceea ce s-a petrecut (...), a fost foarte violent, foarte brutal şi oribil”.

Refugiat în Statele Unite după ce căzut în dizgraţia Riadului, Jamal Khashoggi a fost ucis la 2 octombrie de agenţi saudiţi, în consulatl ţării sale la Istanbul. Acest scandal cu un răsunet mondial a pătat considerabil imaginea regatului sunnit, un aliat istoric al Washingtonului şi primul exportator mondial de petrol.

Arabia Saudită şi-a schimbat, în mai multe rânduri, versiunea oficială cu privire la ceea ce i s-a întâmplat jurnalistului dup ce intrat pe uşa consulatului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, la mijlocul lui noiembrie, că a împărtăţit, împreună cu Riadul, Washingtonul, Parisul şi Berlinul înregistrări realizate în consulat în momentul crimei.

Erdogan a declarat în mai multe rânduri că ordinul de ucidere a lui Khashoggi a fost dat ”la cele mai înainte niveluri ale statului” saudit. El a îndepărtat responsabilitatea regelui Salman, însă presa şi oficiali turci anonimi l-au incriminat pe fiul regelui, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”.

”MBS V-A MINŢIT?”

Potrivit ziarelor Washington Post (WP) şi New York Times (NYT), CIA a conchis că "MBS" a ordonat asasinarea lui Khashoggi. Departamentul de Stat a dat asigurări sâmbătă că Statele Unite nu au ajuns, în acest stadiu, la vreo ”concluzie definitivă” cu privire la responsabilităţile în această crimă.

Prinţul, care contestă orice implicare, ”v-a minţit?”, l-a întrebat jurnalisul de la Fox News pe preşedintele Statelor Unite.

”Nu ştiu. Cine poate şti cu adevărat?”, i-a răspuns Trump.

”El mi-a spus că nu are nimic a face cu asta. Mi-a spus-o poate de cinci ori, cu diverse ocazii, inclusiv acum câteva zile”, a adăugat el.

Amintind că Statele Unite au anunţat sancţiuni fiannciare ţintite vizând responsabili saudiţi, el a insistat de asemenea îndelung asupra faptului că Arabia Saudită este un aliat preţios.

”Eu vreau să rămân cu un aliat care, în numeroase privinţe, a fost excelent”, a declarat preşedinele american.

”Ei sunt un aliat cu adevărat spectaculos în privinţa locurilor de muncă şi dezvoltării economice”, a subliniat Trump sâmbătă. ”Eu sunt preşedinte, trebuie să iau multe elemente în calcul”.

Pentru a ajunge la concluziile respective, scrie WP, CIA s-a sprijinit pe un apel telefonic între Jamal Khashoggi şi fratele puternicului prinţ moştenitor, ambasadorul saudit în Statele Unite.

Potrivit cotidianului, ambasadorul Khalid bin Salman l-a sfătuit pe jurnalist să se ducă la consulatul saudit la Istanbul, dându-i asigurări că nu i se va întâmpla nimic.

Washington Post, cu care colabora Khashoggi, adaugă că ambasadorul Khalid bin Salman l-a sunat pe Khashoggi la cererea fratelui său, prinţul moştenitor.

Khalid bin Salman a respins rapid, cu fermitate, acest acuzaţii.

”Aceasta este o acuzaţie gravă, care nu ar trebui să fie lăsată la nivelul unor surse anonime”, a scris el pe Twitter, dând asigurări că nu a discutat niciodată despre o călătorie în Turcia cu jurnalistul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.