Fostul lider american Donald Trump nu va da bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei dacă va câştiga din nou preşedinţia, iar acest lucru va grăbi sfârşitul războiului, a declarat premierul ungar Viktor Orban după ce s-a întâlnit cu acesta la sfârşitul săptămânii trecute în Florida, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul naţionalist Viktor Orban, care susţine candidatura vechiului său aliat pentru a reveni la Casa Albă, s-a întâlnit vineri cu Donald Trump în Florida.

"El nu va da niciun ban în războiul dintre Ucraina şi Rusia şi, prin urmare, războiul se va încheia", a declarat Orban la televiziunea de stat, duminică seara târziu. "Deoarece este evident că Ucraina de una singură nu poate sta în picioare", a adăugat el.

"Dacă americanii nu dau bani şi arme, şi nici europenii, atunci acest război se va termina. Iar dacă americanii nu dau bani, europenii nu sunt în măsură să finanţeze singuri acest război şi atunci războiul se va termina", a argumentat el.

Orban a refuzat să trimită arme Kievului şi a menţinut legături economice strânse cu Moscova de când forţele ruseşti au invadat Ucraina în 2022. El s-a întâlnit ultima dată cu preşedintele rus Vladimir Putin în octombrie, în China, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a izola Moscova.

Orban a declarat că este "o altă chestiune" cum se va încheia războiul - cu negocieri de pace după un armistiţiu şi cum se va crea o Europă stabilă şi sigură, dar mai întâi trebuie să se ajungă la pace şi "el (Trump) are mijloacele pentru asta", a dat asigurări premierul maghiar.

O declaraţie a campaniei lui Trump nu a menţionat subiectul Ucraina, precizând doar că cei doi au discutat despre probleme care afectează ambele naţiuni, inclusiv securitatea frontierelor respective.

Liderii europeni sunt de mult timp neliniştiţi de faptul că o altă preşedinţie Trump ar însemna diminuarea sprijinului american atât pentru Ucraina, cât şi pentru alianţa militară transatlantică NATO.

CITEȘTE ȘI Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump
CITEȘTE ȘI Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump: "Întoarceţi-vă şi aduceţi-ne pacea, domnule preşedinte!"

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.