Preşedintele american Donald Trump a mulţumit miercuri Arabiei Saudite pentru scăderea preţului petrolului, la o zi după ce şi-a exprimat susţinerea neclintită faţă de Riad, la aproape două luni de la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în contextul unei multiplicări a unor îndemnuri la impunerea unor noi sancţiuni regatului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preţurile petrolului scad. Genial!”, s-a felicitat pe Twitter al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. ”54 de dolari şi era 82 de dolari înainte. Mulţumiri Arabiei Saudite, dar să mergem şi mai jos”, a continuat el.

Cursul barilului cotat la New York şi Londra a atins, la începutul lui octombrie, cel mai înalt nivel din ultimii patru ani, în contextul în care investitori se temeau că sancţiunile americane impuse petrolului iranian aveau să scadă dramatic oferta de aur negru pe piaţa mondială.

Cu scopul de a evita o penurie, Arabia Saudită, la fel ca Rusia, şi-a crescut puternic extracţia de ţiţei.

Trump a salutat totodată ceea ce seamănă a o ”mare scădere a impozitelor”, benefică economiei Statelor Unite şi întregii lumi.

”Este ca o scădere mare de impozite pentru America şi pentru lume. Profitaţi”, a îndemnat el.

Locatarul Casei Albe a declarat marţi că vrea să rămână un ”partener fiabil” al Riadului, recunoscând totodată că prinţul moştenitor Mohamed bin Salman ar putea să fi fost la curent cu planul asasinării lui Khashoggi, la 2 octombrie în consulatul saudit de la Istanbul.

El a declarat în faţa presei că nu intenţionează să anuleze contracte de vânzare de armament încheiate cu regatul wahhabit - în pofida unor îndemnuri în acest sens al unor parlamentari democraţi şi republicani -, subliniind importanţa Riadului în apărarea intereselor americane în Orientul Mijlociu şi în stabilitatea regiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.