Donald Trump dă asigurări, într-o înregistrare care datează din 2021, că deţine documente confidenţiale ale Pentagonului - ”acesta este un secret”, afirmă fostul şef de stat în această înregistrare, dezvăluie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul preşedinte american, care candidează la fotoliul de la Casa Albă în alegerile legislative din 2024, este inculpat de justiţia americană cu privire la modul neglijenat în care a gestionat documente confidenţiale după ce a plecat de la Washington, în ianuarie 2021.

Republicanul, în vârstă de 76 de ani, este acuzat de faptul că a pus securitatea Statelor Unite în pericol prin faptul că a păstrat documente confidenţiale în reşedinţa sa de lux din Mar-a-Lago, în Florida.

La începutul lui iunie, fostul şed de stat a pledat ”nevinovat” de aceste acuzaţii.

Însă, o înregistrare din iulie 2021 - obţinută de CNN - riscă să pună în discuţie versiunea lui Donald Trunmp.

În această înregistrare audio - de zece minute -, publicată luni, fostul locatar al Csei Albe se laudă că a păstrat documente confidenţiale.

”Acestea sunt documentele”, spune Donald Trump, referindu-se la ceva despre care spune că este ”foarte confidenţial”.

”Am o grămadă mare de documente (...), priviţi”, spune el, precizând că această convorbire a avut loc ”off the record” (”neoficial”, ”în privat”) şi că nu poate fi restranscrisă sau difuzată.

”ACUM AVEM O PROBLEMĂ”

CNN precizează că această înregistrare provine dintr-un interviu pe care Donald Trump l-a acordat unor persoane care lucrau la memoriile lui Mark Meadows, fostul şef de cabinet al fostului preşedinte american.

Atunci când prezintă ”documentele”, în sală se află Donald Trump, doi membri ai echipei sale, un scriitor şi un editor.

Republicanul revine asupra şefului Statului Major al Forţelor Terestre (US Army) ale Statelor Unite în perioada 2015-2019, Mark A. Milley.

”El a spus că eu voiam să atac Iranul”, declară Donald Trnmp, fluturând hărtii.

”Nu-i aşa că e incredibil? Am o grămadă mare de documente (...), priviţi. El era, el este cel care m-a prezentat aşa”, adaugă el.

Documentul pe care Trump îl prezintă este un document clasificat aparţinând Pentagonului cu privire la un eventual atac american împotriva Iranului, precizează CNN.

”Aceasta este o informaţie secretă”, avertizează Donald Trump.

”În calitate de preşedinte, eu aş fi putut să o declasific”, afirmă fostul locatar al Casei Albe.

”Acum, nu pot, ştiţi, dar este în continuare un secret”, continuă el.

”Acum avem o problemă”, îi răspunde un membru al echipei sale.

Această conversaţie a fost publicată abia după doi, însă înregistrarea audio este elementul de probă ”cel mai important” în dosarul documentelor clasificate, dă asigurări analistul juridic al CNN.

În cazul în care este găsit vinovat, Donald Trump riscă mai mulţi ani de închisoare.

Documentul audio riscă să-i perturbe campania electorală miliardarului republican.

El domină în sondaje, însă mai mulţi membri ai Partidului său Republican au început să se distanţeze de el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.