Preşedintele american Donald Trump nu exclude o eventuală relaxare a sancţiunilor impuse Teheranului, în vederea deschiderii căii unei întâlniri cu omologul său iranian Hassan Rohani, relatează AFP, care se întreabă dacă este vorba despre o schimbare de poziţie sau o tatonare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amator de strângeri de mână istorice şi mereu doritor să se aventureze acolo unde predecesorii săi nu s-au dus niciodată, aşa cum arată summiturile sale cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, miliardarul republican evocă cu regularitate, de la începutul lui septembrie, o întâlnire directă cu preşedintele iranian.

”Totul este posibil”, a declarat el la începutul săptămânii trecute, atunci când a fost întrebat despre un eventual tête-à-tête, la New York, la sfârşitul lui septembrie, în marja Adunării Generale a ONU.

Întrebat în mod expres în Biroul Oval despre o ridicare parţială a sancţiunilor, o condiţie sine qua non impusă de Teheran pentru a lua în calcul o întâlnire la vârf, Trump s-a arătat miercuri deosebit de evaziv. ”Vom vedea, vom vedea...”, s-a mulţumit el să răspundă.

”Eu cred că Iranul are un potenţial enorm”, a subliniat el, reafirmând că nu caută ”o schimbare de regim”.

”Noi sperăm să putem ajunge la un acord. Dacă acest lucru nu este posibil, asta e. Însă eu cred că ei vor să reuşească, ei n-au mai fost într-o asemenea poziţie”, a adăugat el, evocând ”enormele dificultăţi financiare” ale Republicii islamice.

Potrivit agenţiei Bloomberg, Trump a evocat în mod deschis, recent, într-o reuniune la Casa Albă, ipoteza unei relaxări a sancţiunilor, în schimbul unei întâlniri faţă în faţă cu Hassan Rohani.

Ideea a fost susţinută de către secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, însă a fost contestată cu forţă de către consilierul în domeniul securităţii naţionale de la Casa Albă John Bolton.

Plecarea spectaculoasă a acestuia din urmă, marţi, ar putea să contribuie la favorizarea unei întâlniri mult timp de negândit.

”Ideea ca Iranul să primească beneficii economice tangibile doar pentru a înceta să facă ceea ce nu ar fi trebuit să facă niciodată este exclusă”, afirma Bolton la sfârşitul lui august. Vocea sa nu mai contează, acum, în "West Wing".

Tensiunile între Statele Unite şi Iran s-au exacerbat după retragerea Washingtonului în 2018 din acordul internaţional semnat cu trei ani mai înainte. Textul, care viza să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară era considerat prea slab de către trump.

”TERORISM ECONOMIC”

În afară de expresia foarte generală ”campanie de presiune maximă”, locatarul Casei Albe pare să dorească să facă lucrurile să se mişte. Însă rămân nenumărate întrebări.

Este pregătit Hassan Rohani de o strângere de mână care l-ar expune criticilor aripii dure a regimului? Care ar fi formatul unei ipotetice întâlniri? Care ar putea fi roul preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a lansat ideea la G7 la Biarritz?

După prezentarea iniţiativei franceze vizând să permită o deschidere după luni de escaladare, Rohani a îndemnat Statele Unite ”să facă primul pas”.

Prin vocea reprezentantului său la ONU, Iranul a respins din nou, miercuri, ideea unei întâlniri între cei doi lideri ai ţărilor inamice fără o ridicare a unor sancţiuni.

”Atât timp cât terorismul economic al Guvernului american şi sancţiunile crude sunt impuse poporului iranian, nu există loc de negocieri”, a declarat Majid Takht-Ravanchi.

Declaraţiile recente ale lui Trump marchează o inflexiune faţă de poziţia intransigentă a mai multor membri ai echipei sale, reafirmată după anunţarea unei propuneri a medierii franceze.

La aproape 40 de ani de la întreruperea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, în urma Revoluţiei islamice şi luării de ostatici la Ambasada Statelor Unite de la Teheran, miliardarul republican pare cu adevărat tentat de ideea de a organiza o întâlnire la cel mai înalt nivel.

Făcând acest lucru, el ar merge mai departe decât predecesorul său Barack Obama care, în septembrie 2013, a făcut un pas mult timp de neimaginat - o conversaţie la telefon cu Hassan Rohani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.