Preşedintele american Donald Trump s-a arătat foarte încrezător cu privire la spectaculosul început de dialog cu Coreea de Nord, însă a avertizat că nu va ezita să abandoneze întâlnirea fără precedent prevăzută cu Kim Jong Un în cazul în care nu va fi ”fructuoasă”, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O cale promiţătoare este deschisă Coreei de Nord dacă va realiza o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă”, a declarat miercuri Donald Trump. Însă, avertizat el, Kim Jong Un trebuie să fie serios în angajamentele sale.

”Dacă eu cred că această întâlnire nu va fi frucutoasă, nu ne vom duce acolo. Dacă întâlnirea, atunci când voi fi acolo, nu este fructuoasă, o voi părăsi respectuos”, a declarat preşedintele american.

El s-a exprimat la Mar-a-Lago, reşedinţa sa de lux din Florida, într-o conferinţă de presă comună cu invitatul său, premierul japonez Shinzo Abe.

Alt actor-cheie al dosarului nord-coreean, Abe a fost în parte eclipsat după destinderea anunţată în februarie între Seul şi Phenian, urmat de anunţul-şoc al lui Donald Trump, pe 8 martie, că acceptă o invitaţie să se întâlnească cu Kim Jong Un.

”Situaţia Coreei de Nord, după decizia decisivă a preşedintelui Trump cu privire la primul summit SUA-Coreea de Nord se află la o cotitură istorică”, a subliniat Shinzo Abe în japoneză, potrivit traducătorului Casei Albe.

”Erorile trecutului nu ar trebui să mai fie repetate vreodată. Asupra acestui punct, preşedintele Trump şi cu mine suntem perfect de acord”, a adăugat el.

Afişându-se ca prieteni, cei doi lideri au petrecut două zile la Mar-a-Lago, iar în agendă au fost discuţii politice, dar şi momente de destindere - o partidă de golf, o pasiune comună.

Donald Trump s-a felicitat anterior, miercuri, de rezultatele unei întâlniri secrete a şefului CIA cu Kim Jong Un la Phenian.

Mike Pompeo, unul dintre oficialii cei mai apropiaţi preşedintelui american, s-a dus în capitala nord-coreană în weekendul Paştelui. ”Tocmai a părăsit Coreea de Nord, a avut o întâlnire bună cu Kim Jong Un şi s-a înţeles cu adevărat bine cu el”, a declarat preşedintele american.

Această vizită a lui Mike Pompeo la Phenian marchează o accelerare bruscă a pregătirilor în vederea summitului istoric între Donald Trump şi Kim Jong Un care, potrivit preşedintelui american, urmează să aibă loc la începutul lui iunie.

Nominalizat să devină secretar de Stat, Mike Pompeo ar urma să se ocupe în continuare de acest dosar în noua sa funcţie, în cazul în care va fi confirmat de Senat în zilele următoare.

TRATAT DE PACE

Acest nou context a condus la o serie de iniţiative diplomatice de neconceput în urmă cu doar câteva luni.

Seulul a anunţat miercuri că studiază piste în vederea unui eventual tratat de pace cu Nordul.

Luptele au încetat în Peninsula Coreea în 1953, în urma unui armistiţiu, însă nu s-a semnat vreun tratat de pace, iar cele două Corei se află în continuare în război.

Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula este înţesată de mine şi fortificaţii.

Al treilea summit intercoreean de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), prevăzut pe 27 aprilie, ar putea să fie ocazia abordării problemei unei declaraţii oficiale în vederea încheierii conflictului în peninsulă.

”Examinăm posibilitatea de a înlocui regimul armistiţiului în peninsula coreeană cu un regim al păcii”, a declarat pentru presă un oficial de rang înalt de la Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană.

Phenianul şi Seulul revendică amândouă suveranitatea asupra întregii peninsule. Un tratat ar putea să spună că cele două Corei se recunosc reciproc.

Nordul ar cere, probabil, o retragere a militarilor americani staţionaţi în peninsulă.

Consilierul sud-coreean pentru securitate naţională Chung Eui-yong a declarat miercuri că Seulul şi Washingtonul vor ca Phenianul să renunţe la ambiţiile sale nucleare.

”NOI ÎI RESPECTĂM”

Momentele-cheie ale summitului intercoreean, inclusiv prima strângere de mână între Kim şi Moon, vor fi difuzate în direct la televiziune, a anunţat Seulul miercuri, după o reuniune de lucru între cele două părţi.

Însă lumea stă deja cu ochii pe întâlnirea care se conturează între Donald Trump şi Kim Jong Un. Ea va avea loc la începutul lui iunie sau poate puţin mai înainte, a precizat preşedintele american marţi.

Donald Trump a evocat ”cinci locuri” posibile în care să aibă loc acest summit, fără să facă alte precizări.

Panmunjom, satul situat în DMZ, se află între ipotezele evocate cu regularitate, dar şi Coreea de Sud, Coreea de Nord sau China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.