Donald Trump a sosit marţi în Texas - un stat afectat de inundaţii fără precedent, cauzate de furtuna Harvey, care ameninţă în prezent Louisiana vecină - cu voinţa de a afişa unitatea Statelor Unite în faţa acestei ”teribile tragedii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu o şapcă cu inscripţia ”USA” pe cap, preşedintele a salutat coordonarea acţiunii de urgenţă întreprinsă de Guvernul său şi autorităţile acestui mare stat din Sud, în faţa creşterii nivelului apelor care, apreciază el, ”a luat o dimensiune epică”.

Nimeni nu a văzut vreodată aşa ceva”, a declarat Trump la o celulă de criză, în oraşul Corpus Christi.

”În cinci sau zece ani vom putea auzi că s-a acţionat cum trebuia!”, şi-a exprimat el dorinţa, lăudând spiritul ”de echipă” care domneşte în operaţiunile de salvare în curs.

”Ne vom felicita reciproc o dată ce vom lăsa toate astea în urmă”, a spus el către guvernatorul republican al Texasului Greg Abbott.

Preşedintele era aşezat alături de First Lady Melania Trump, care a fost ironizată anterior pe reţele de socializare pentru că s-a îmbarcat către regiunea inundată cu tocuri cui şi ochelari de soare de aviator, în pofida vremii ploioase.

Melania Trump şi-a schimbat până la urmă pantofii cu toc cu încălţăminte sport.

Potrivit autorităţilor, furtuna pare că a cauzat în mod direct sau indirect moartea a cel puţin zece oameni.

Houstonul, oraşul care se află în centrul catastrofei, rămâne sub ameninţarea constantă a creşterii apelor.

”Suntem încă în faza de răspuns de urgenţă, în care apărarea vieţilor şi asigurarea securităţii locuitorilor este o prioritate”, a subliniat marţi un reprezent de rang înalt al Agenţiei federale pentru situaţii de urgenţă (Fema), într-o teleconferinţă.

Acest avertisment a fost ilustrat de ordinul de evacuare de urgenţă emis de comitatul Brazoria, la sud de Houston, din cauza unor breşe într-un dig.

”Digul de la Columbia Lakes a fost străpuns”, au anunţat marţi edilii pe Twitter. ”Evacuaţi imediat!!!”.

SINISTRAŢI PRO-TRUMP

În comitatul Winnie, în sud-estul Texasului, ploaia s-a dublat în intensitate marţi, la mijlocul zilei, potrivit unei jurnaliste AFP la faţa locului. Zona era izolată, după ce principala autostradă a fost închisă în ambele sensuri din cauză că nivelul apei continua să crească.

Unii dintre sinistraţi şi-au exprimat satisfacţia să-l vadă pe Trump în statul lor, care votează cu republicanii.

”Noi suntem fani Trump. Eu am încredere în faptul că el se va ocupa de noi. A spus-o, aşa că sunt sigur că o va face”, declara Darla Fitzgerald, o infirmieră în vârstă de 58 de ani, adăpostită într-un centru de primire al Crucii Roşii.

”Starea de spirit a oamenilor este incredibilă”, aprecia luni Trump, având grijă să se prezinte ca un om al unităţii - un rol pe care nu a reuşit niciodată să-l adopte sau încarneze în cele şapte luni de când este la Casa Albă, atât de multe crize şi disensiuni a generat.

Houstonul este al patrulea oraş din ţară, cu 2,3 miliaone de locuitori, iar aglomeraţia sa numără şase milioane de oameni.

Vârful inundaţiilor urmează să fie atins abia miercuri sau joi.

Centrul furtunii urmează să se îndrepte către nord-est, miercuri, şi să lovească sud-vestul Louisianei, unde Trump a declarat luni starea de urgenţă.

După ce a atins coasta texană în noaptea de vineri spre sâmbătă, uraganul de categoria a 4-a a fost retrogradat ca furtună tropicală.

Numeroase familii rămân blocate sau se înghesuie în adăposturi. Rute şi drumuri sunt inundate, dar şi numeroase case, iar linii de alimentare cu energie electrică sunt întrerupte.

Zeci de mii de miliarde de litri de apă au fost deversate şi încă nu s-a terminat.

Recordul absolut a fost înregistrat într-un loc din sud-estul Hustonului, unde, de vineri de la prânz şi până marţi la ora locală 9.20 (16.20, ora României) nivelul ploii a atins 125 de centimetri, a anunţat marţi National Weather Service (NWS).

MOBILIZARE

Crucea Roşie americană a anunţat marţi că a preluat în grijă, în noaptea de luni spre marţi, peste 17.000 de persoane.

Agenţia federală pentru situaţii de urgenţă (Fema) a anunţat, la rândul ei, că se aşteaptă să fie nevoită să asigure adăposturi unui număr de 30.000 de persoane în centre de adăpost temporare.

Şeful poliţiei din Houston Art Acevedo a declarat marţi că agenţii săi au salvat peste 3.500 de persoane în oraş.

Până la 450.000 de persoane ar putea să aibă nevoie de ajutoare de urgenţă, potrivit directorului Fema.

”Anticipăm că până la o jumătate de milion de oameni din Texas vor fi eligibili sau vor cere un ajutor financiar”, a declarat vicepreşedintele Mike Pence pentru postul de radio KHOU din Houston.

”Ştim că este departe de a se fi terminat”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.