Donald Trump se află în centrul atenţiei presei, la o zi după discursul de adio al lui Barack Obama, miercuri, când viitorul preşedinte american urmează să răspundă întrebărilor jurnaliştilor după publicarea unor documente potenţial explozive despre legăturile sale cu Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu zece zile înainte să devină liderul primei puteri mondiale, omul de afaceri, în vârstă de 70 de ani, îşi susţine prima conferinţă de presă de când a fost ales, în urmă cu două luni.

Întâlnirea, foarte aşteptată, a fost stabilită la ora locală 11.00 (18.00, ora României), la Trump Tower, în centrul Manhattanului.

În această clădire de sticlă şi-a lansat Trump candidatura, pe 16 iunie 2015, după celebra coborâre a scărilor.

Mai multe publicaţii americane au dezvăluit marţi seara un document de 35 de pagini care conţine informaţii compromiţătoare ce acreditează ipoteza unor legături între anturajul lui Donald Trump şi puterea rusă.

Documentul a fost redactat de un fost agent de contraspionaj britanic, considerat credibil de către serviciile americane de informaţii.

Aceste informaţii, în pofida numeroaselor zone de umbră, au tulburat Washingtonul şi mai ales Congresul.

Potrivit CNN, şefii serviciilor americane de informaţii i-au prezentat lui Trump, dar şi lui Obama şi mai multor oficiali de rang înalt de la Congres, un rezumat de două pagini al documentului, ceea ce subliniază importanţa pe care ei o acordă acestor informaţii.

”VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE”

”Informaţii false - o vânătoare de vrăjitoare totală!”, a reacţionat Trump pe Twitter.

Aceste note detaliază informaţii despre presupuse schimburi de informaţii - în ambele direcţii -, timp de mai mulţi ani, între Donald Trump, apropiaţi de-ai lui şi Kremlin.

Cele 35 de pagini au fost publicate de site-ul de ştiri BuzzFeed, care a precizat că nu a fost în măsură să le autentifice. Conţinutul lor nu a fost nici el certificat de către surse oficiale.

În plin conflict cu serviciile de informaţii pe tema unui presupus atac informatic al Moscovei asupra alegerilor prezidenţiale americane, Trump a subliniat în acest weekend că ”numai imbecilii” ar putea să se gândească la faptul că a avea ”o bună relaţie cu Rusia este (...) un lucru rău”.

Potrivit unui sondaj Quinnipiac University, publicat marţi, 51% dintre alegători dezaprobă (faţă de 31% care aprobă) modul în care el îşi îndeplineşte rolul de preşedinte-ales al Statelor Unite.

De asemenea, o majoritate a americanilor consideră că Trump ar trebui să înceteze să mai scrie pe Twitter.

Septuagenarul - care nu-şi ascunde dispreţul faţă de presă - este un mare adrept al Twitter-ului, pe care-l foloseşte zilnic pentru a-şi exprima poziţia sau a-i ”desfiinţa” pe cei care-l critică.

AUDIEREA LUI REX TILLERSON

Preşedintele-ales, care nu a mai participat la vreo conferinţă de presă de la sfârşitul lui iulie, urma iniţial să susţină această conferinţă de presă pe 15 decembrie, pentru a prezenta soarta imperiului său imobiliar, însă a anulat această întâlnire.

”Chiar dacă legea nu mă obligă, îmi voi abandona afacerile până la 20 ianuarie, pentru a putea să mă concentrez asupra preşedinţiei”, anunţa el atunci într-un tweet şi adăuga, fără alte precizări, că doi dintre copiii săi, Don şi Eric, se vor ocupa de ele.

Întrebarea centrală este cum va trasa magnatul în domeniul imobiliar o linie etanşă între afacerile sale şi preşedinţia sa, atât timp cât familia sa a fost strâns asociată campaniei şi tranziţiei?

Grupul său, Trump Organization, este o nebuloasă necotată pe bursă, cu activităţi în 20 de ţări, din Scoţia şi până la Dubai, via Filipine, de la domeniul hotelier şi până la la modelling, trecând prin cluburi de golf şi zgârie-nori de locuit.

Societatea nu publică vreo cifră, iar în lipsa declaraţiilor de impozit pe care miliardarul refuză în continuare să le publice, este imposibil ca cineva să aibă o idee precisă în acest sens.

Ambiguitatea este atât de mare, încât averea lui Trump este controversată. El spune că are zece miliarde de dolari, iar Forbes spune că are 3,7 miliarde de dolari.

Orientarea politicii sale externe, asupra căreia menţine o mare ambiguitate, urma să fie dezbătută pe larg înainte de conferinţa de presă, începând de miercuri dimineaţa, în Senat  Se va dezbate, de asemenea, problema Kremlinului.

Fostul CEO al ExxonMobil Rex Tillerson, desemnat de Donald Trump să preia conducerea Departamentului de Stat, urmează să fie audiat în puternica Comisie pentru Afaceri Externe.

Rex Tillerson, ale cărui legături cu Rusia fac Capitoliul să scrâşnească din dinţi, este necesar să convingă că poate trece de la vârful industriei petroliere la conducerea primei reţele diplomatice din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.