Preşedintele american Donald Trump a plecat luni de la Washington către Vietnam, la al doilea său summit cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, după ce a îndemnat din nou regimul stalinist izolat la ”denuclearizare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avionul prezidenţial american Air Force One a decolat de la baza Andrews, în apropiere de Washington, imediat după ora locală 12.35 (19.35, ora României).

Donald Trump urmează să se întâlnească cu Kim Jong Un la Hanoi, miercuri şi joi, la opt luni după prmul lor summit în Singapore, la 12 iunie 2018, care a condus la o declaraţie larg simbolică.

Preşedintele republican s-a arătat optimist luni.

”Noi vrem denuclearizarea”, a declarat el în faţa guvernatorilor americani, la Casa Albă. ”Eu cred că putem să avem un summit foarte bun. Cred că vom avea un summit cu adevărat extraordinar”.

Trump a postat luni pe Twitter un mesaj de avertisment, plin, de asemenea, de optimism.

”Printr-o denuclearizare completă, Coreea de Nord va deveni rapid un motor economic. Fără asta, rămânem în acelaşi punct! Preşedintele Kim va lua o decizie înţeleaptă!”, a scris el.

Avionul prezidenţial american este aşteptat marţi seara la Hanoi, după  o escală tehnică de realimentare cu carburant în drum.

Kim Jong Un a plecat, la rândul său, sâmbătă, la bordul unui tren blindat - un periplu de 4.000 de kilometri, care ar putea dura 60 de ore.

Diplomaţi din ambele ţări se află deja la Hanoi. Însă nimic nu a ajuns în presă de la negocierile pe care le poartă.

Summitul va conduce, oare, la o definire mai precisă a ceea ce înseamnă ”denuclearizarea peninsulei coreene” - fraza centrală adoptată în primul summit Kim-Trump, la 12 iunie în Singapore?

Donald Trump a părut, duminică seara, la Casa Albă, să tempereze speranţele unor progrese importante la Hanoi.

”Sancţiunile sunt în vigoare. Totul e în vigoare. Însă avem o impresie bună şi cred că asta poate da ceva foarte bun. Poate că nu”, a declarat el. ”Nu vreau să presez pe nimeni. Nu mai vreau, pur şi simplu, teste. Atât timp cât nu există teste, noi suntem mulţumiţi”.

Coreea de Nord subliniază că ea a făcut deja gesturi, abţinându-se de peste un an de la orice tir balistic sau test nuclear şi aruncând în aer căile de acces la instalaţia sa de teste nucleare.

Însă, în paralel, ea subliniază că şi-a terminat de dezvoltat arsenalul şi că nu mai are nevoie de aceste infrastructuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.