Coreea de Nord l-a avertizat pe Donald Trump duminică, cu trei zile înaintea celui de-al doilea summit al său cu Kim Jong Un, să nu asculte criticile din Statele Unite la adresa politicii sale coreene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american şi dictatorul nord-coreean urmează să se reîntâlnească miercuri şi joi la Hanoi şi să continue pe calea unei ”denuclearizări” a peninsulei coreene, lansată la primul lor summit istoric, în Singapore, la 12 iunie.

Declaraţia de la finalul acestei întâlniri fără precedent, redactată în termeni vagi, nu a condus, până acum, la vreun rezultat tangibil, iar mai mulţi aleşi democraţi, dar şi conducători ai agenţiilor americane de securitate l-au îndemnat pe trump să nu încheie, cu orice preţ, un acord care nu ar încadra dur ambiţiile nucleare ale Phenianului.

Aceste critici vizează să deraieze procesul lansat de Kim şi Trump, comentează duminică agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

”Dacă actualul Guvern american îi consultă pe alţii, apleacă urechea la alţii, ar putea să se trezească în faţa unui vis zdrobit al unei îmbunătăţiri a relaţiilor sale cu Republica Populară Democratică Coreea (RPDC) şi al unei păci mondiale şi să scape această ocazie istorică”, scrie KCNA.

De opt luni, de la summitul din Singapore, administraţia lui Trump îndeamnă constant Coreea de Nord să renunţe la programul său nuclear militar care, împreună cu capacităţile regimului în domeniul balistic, constituie o ameninţare la adresa Statelor Unite, înainte să treacă la alte măsuri.

Însă Trump a sugerat săptămâna trecută că ar putea să-şi flexibilizeze această poziţie, apreciind că i-ar plăcea să poată anula sancţiuni, dacă observă progrese semnificative în vederea unei ”denuclearizări”.

Preşedintele american mai spunea că nu se grăbeşte, deschizând astfel calea unei abordări în etape şi reciproce, pe care Phenianul o cere de mult timp.

De aici provin îngrijorările exprimate de către unii oficiali americani.

Kim Jong Un îşi continua duminică lungul periplu cu trenul către capitala Vietnamului.

El a plecat de la Phenian sâmbătă după-amiaza (ora locală), însoţit de o serie de demnitari din cadrul regimului său, între care Kim Yong Chol, fostul şef al spionajului, care coordonează discuţiile cu Washingtonul.

Sora sa, Kim Yo Jong, care şi-a dovedit influenţa în cursul Jocurilor Olimpice (JO) deIiarnă în Coreea de Sud, la începutul lui 2018, face de asemenea parte din delegaţie.

Cotidianul nord-coreean Rodong Sinmun a publicat o serie de fotografii de la plecarea lui Kim şi a delegaţiei sale, cu covorul roşu şi garda de onoare. Călătoria poate dura două zile şi jumătate.

Alţi delegaţi nord-coreeni se află deja la Hanoi, pentru a pregăti summitul de miercuri şi joi, dar şi emisarul american Stephen Biegun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.