Donald Trump este aproape sigur că Joe Biden va fi candidatul democrat în alegerile prezidenţiale din noiembrie, însă contează deja pe un adversar mult mai periculos - noul coronavirus care perturbă campania electorală şi aruncă ţara în incertitudine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urmă cu peste o săptămână, miliardarul republican era senin, cu o bursă care bătea recorduri şi indicatori cum nu se poate mai buni.

El îşi multiplica mesajele în vederea realegerii, ironizând de fiecare dată, în faţa a mii de susţinători înfocaţi, disensiunile din Partidul Democrat, în dificultate de a găsi un candidat.

Însă situaţia s-a schimbat radical de la ”explozia” cazurilor noului coronavirus pe teritoriul american.

Ţara trăieşte într-un ritm al restricţiilor de călătorie şi unor măsuri de izolare, economia primei puteri mondiale a căzut, iar riscul recesiunii este real. Frica a înlocuit optimismul.

Lupta împotriva răspândirii epidemiei l-a obligat pe Donald Trump să-şi întrerupă campania electorală şi să renunţe la mitingurile sale care-i electrizează susţinătorii.

Însă fostul vicepreşedinte american Joe Biden a realizat o revenire cu surle şi trâmbiţe. Cu 19 victorii după 27 de scrutine în alegerile primare democrate, şi ele afectate de coronavirus, el a unit tabăra moderaţilor şi a înregistrat un avantaj aproape de nerecuperat faţă de ”socialistul” Bernie Sanders în cursa în vederea învestirii.

Iar împotriva Covid-19, Biden nu ezită să-şi evoce experienţa ca vicepreşedinte al lui Barack Obama, când a participat la lupta împotriva Ebola şi a gestionat planul de salvare a economiei americane după criza financiară din 2008.

”Viitorul preşedinte va trebui să ne salveze reputaţia, să reconstruiască încrederea în liderii noştri şi să ne mobilizeze ţara şi aliaţii în înfruntarea rapidă a noilor provocări, precum pandemii viitoare”, a declarat el miercuri.

”Avem nevoie de un lider care să fie pregătit încă din prima zi” a mandatului său, a adăugat el.

TRUMP, ”ÎN RĂZBOI”

Donald Trump, în schimb, înfruntă critici din cauza răspunsului iniţial al Guvernului său faţă de epidemie.

Un sondaj NPR/PBS/Marist indica marţi că 60% dintre americani nu aveau sau aveau puţină încredere în declaraţiile sale cu privire la criză.

Timp de mai multe săptămâni, el a părut să minimalizeze riscurile, afirmând că virusul nu este atât de periculos ca gripa sezonieră şi că va dispărea când de va face frumos afară.

În afară de declaraţii despre ”virusul chinez”, care amintesc de stigmatizarea de către Trump a imigranţilor mexicani în campania din 2016, eşecuri în punerea la punct şi distribuirea unor kituri de depistare i-au înfuriat pe opozanţii săi şi pe experţi.

Afectat de această presă negativă, fostul om de afaceri şi-a schimbat poziţia. El a anunţat un plan masiv de ajutorare a economiei - în valoare de 1.000 de miliarde de dolari - şi s-a prezentat miercuri ca un preşedinte ”în timp de război” împotriva unui ”inamic invizibil”.

”Toate generaţiile de americani au fost chemate să facă sacrificii pentru binele naţiunii”, a declarat el, evocând mobilizarea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

”SPER”

Oda patriotismului (”America mai întâi”) şi încrederea într-o victorie finală l-au repus pe Trump pe picioare. Acesta este mesajul cu care a fost ales în 2016 şi pe care intenţionează să-l refolosească pentru a fi reales.

După ce a interzis venirile din China şi apoi din Europa, el a anunţat miercuri închiderea frontierei terestre cu Canada, o strategie de repliere aleasă de numeroase ţări în oprirea pandemiei.

Însă ceea ce va decide învingătorul în noiembrie probabil că nu este modul în care este învins noul coronavirus, ci când.

Până în vară, Trump va putea striga victorie, sperând la o relansare economică rapidă. El ar putea beneficia chiar de un val de simpatie faţă de modul în care a gestionat criza.

Dacă virusul se adevereşte puternic, relansarea va trebui să aştepte. El ar putea, la fel ca gripa spaniolă, să revină în toamnă, chiar înainte de alegeri.

”Asta va reporini”, a dat asigurări Trump la Casa Albă, referindu-se la economie post-virus. ”Într-o zi, poate că vom fi aici şi vom spune «am câştigat»”.

”Şi vom câştiga mai repede decât cred oamenii”, a declarat el pentru presă, după care a adăugat ”sper”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.