Ultraconservatorul Mick Mulvaney a fost numit vineri şef de cabinet - interimar - al preşedintelui american Donald Trump, un post dificil în cadrul administraţiei, în care relaţiile între colaboratori pot fi tensionate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt fericit să anunţ că Mick Mulvaney, directorul bugetului la Casa Albă, va fi numit şef de cabinet interimar al Casei Albe, în locul generalului John Kelly, care a servit ţara noastră cu distincţie”, a anunţat Trump pe Twitter.

”Abia aştept să lucrez cu el atunci când îşi va ocupa noul post, în timp ce noi continuăm să FACEM AMERICA MĂREAŢĂ!”, a adăugat preşedintele, amintind că titularul postului, John Kelly, îşi va părăsi postul la sfârşitul anului.

Donald Trump l-a salutat pe Kelly drept ”un MARE PATRIOT şi vreau să-i mulţumesc personal pentru angajament!”.

Mulvaney a vorbit, la rândul său, pe Twitter, despre o ”imensă onoare”. ”2019 va fi formidabil”, a lansat el.

Preşedintele a anunţat în urmă cu şase zile plecarea lui John Kelly, cel mai apropiat consilier al său, şi îşi remaniază echipa în contextul tulbure al anchetei ruse.

Mick Mulvaney este, în prezent, directorul Birolului de Gestiune şi Buget al administraţiei Trump, echivalentul unui ministru al Bugetului.

Acest fost ales republican din South Carolina, în vârstă de 51 de ani, este cunoscut drept un adept al unei rigori bugetare şi prin ideile sale conservatoare.

OM-CHEIE

Căutarea omului potrivit în acest post tradiţional prestigios a fost dificilă, deoarece numele grele nu s-au înghesuit, atât de puternice sunt tensiunile la Casa Albă.

Într-un gest neobişnuit, şeful statului a anunţat plecarea lui Kelly, un generat în retragere din cadrul Corpului Puşcaşilor Marini, înainte să fi găsit un succesor. Decizia punea capăt multor comentarii pe tema degradării relaţiilor între cei doi.

”Ca să se ştie, au fost MULŢI oameni care voiau să fie şef de cabinet la Casa Albă. Mick M va face o treabă EXCELENTĂ”, a subliniat Donald Trump vineri seara (ora locală) tot pe Twitter.

"Chief of staff" sau secretarul general al Casei Albe este un om-cheie în preşedinţia americană. El este mâna dreaptă a preşedintelui şi coordonatorul acţiunii administraţiei.

Un reprezentant de rang înalt al administraţiei Trump a declarat pentru presă că ”nu există o limită de timp” în numirea lui Mulvaney. ”El este şef de cabinet interimar, ceea ce înseamnă că este şef de cabinet. El a fost ales pentru că preşedintele îl place mult, se înţeleg bine”, a declarat acest oficial sub protecţia anonimatului.

În pofida complimentelor adresate lui Kelly, Trump sugera de săptămâni că nu era pe deplin mulţumit de el. ”Are anumite lucruri care-mi plac mult şi alte lucruri pe care le face care nu-mi plac”, declara el la jumătatea lui noiembrie. ”La un moment dat, el va vrea să plece”.

Înainte să devină principalul consilier al lui Donald Trump la Casa Albă, în iulie 2017, Kelly a fost secretarul Securităţii Interne în primele şase luni ale preşedinţiei. Presa şi comentatori îl prezintă ca pe unul dintre cei capabili să se opună deciziilor celor mai nerezonabile ale preşedintelui.

Pentru a-l înlocui, presa americană a evocat cu insistenţă numele lui Nick Ayers,, actualul şef de cabinet al vicepreşedintelui Mike Pence, un tânăr strateg politic republican, în vârstă de 36 de ani, cu un profil adical diferit de al lui Kelly.

Numele lui Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşedintelui, a fost de asemenea menţionat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.