Fostul preşedinte american Joe Biden a declarat într-un interviu pentru BBC, primul de la plecarea sa de la Casa Albă, că presiunile exercitate de succesorul său, Donald Trump, asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii Rusiei reprezintă o formă de „conciliatorism modern" (appeasment) care nu va satisface niciodată Moscova. El a spus că cine crede că Putin se va opri din război doar dacă i se dau nişte teritorii este „pur şi simplu prost”.
Biden a făcut referire la politica fostului prim-ministru britanic Neville Chamberlain (conciliatorism), care a încercat la sfârşitul anilor 1930 să îi satisfacă unele dintre cererile lui Adolf Hitler într-o încercare eşuată de a evita un război total catastrofal în Europa.
Vorbind luni cu BBC în Delaware, statul său de reşedinţă, Joe Biden a explicat că preşedintele rus Vladimir Putin este convins că Ucraina face parte din Rusia şi „oricine crede că se va opri” dacă unele teritorii îi sunt cedate ca parte a unui acord de pace „este pur şi simplu prost”.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
„Pur şi simplu nu înţeleg cum de oamenii cred că dacă permitem unui dictator, unui bandit, să decidă că va lua teritorii semnificative care nu sunt ale lui, asta îl va satisface. Nu prea înţeleg”, a declarat Biden în interviul difuzat miercuri.
„SUB NIVELUL AMERICII”
Fostul preşedinte s-a declarat consternat de întâlnirea din februarie de la Casa Albă dintre Donald Trump, înalţi oficiali ai săi şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a transformat într-o ceartă sub ochii reporterilor. „Mi s-a părut oarecum sub nivelul Americii modul în care a avut loc”, a mărturisit Biden.
Afirmând că vrea să oprească pierderea de vieţi omeneşti, Trump a schimbat politica SUA cu privire la războiul din Ucraina, făcând presiuni asupra Kievului să accepte o încetare a focului şi relaxând în acelaşi timp presiunea asupra Rusiei, care a lansat o invazie la scară largă asupra vecinului său în 2022.
Biden, care a vorbit în contextul în care ţările aliate marchează săptămâna aceasta 80 de ani de la Ziua Victoriei, a declarat că este îngrijorat de ruptura apărută în relaţiile dintre SUA şi Europa în mandatul preşedintelui Donald Trump, avertizând că asta „va schimba istoria modernă a lumii”.
„CE NAIBA SE ÎNTÂMPLĂ AICI?”
În interviu, Biden şi-a exprimat îngrijorarea că „Europa îşi va pierde încrederea în certitudinea Americii şi în leadershipul Americii”. Liderii europeni „se întreabă: ei bine, ce fac acum? Mă pot baza pe Statele Unite? Vor fi acolo?”, a explicat el.
Întrebat despre tratamentulul aplicat de actuala administraţie aliaţilor SUA, fostul preşedinte a condamnat apelurile lui Trump ca SUA să recupereze Canalul Panama, să achiziţioneze Groenlanda şi să facă din Canada cel de-al 51-lea stat. „Ce naiba se întâmplă aici? Ce preşedinte vorbeşte vreodată aşa? Noi nu suntem aşa”, a spus el. „Noi însemnăm libertate, democraţie, oportunităţi, nu acaparare” de teritorii.
„Nu înţeleg cum nu reuşesc să înţeleagă că există putere în alianţe”, a comentat Biden referindu-se la administraţia Trump. „Există beneficii... Ne economiseşte bani în general”, a susţinut fostul preşedinte.
În interviul amplu acordat emisiunii Today de la BBC Radio 4, Biden a fost întrebat despre propria sa abordare în privinţa Ucrainei, precum şi despre decizia sa de a renunţa la candidatura pentru realegere în 2024. Întrebat dacă ar fi trebuit să plece mai devreme şi să acorde mai mult timp pentru alegerea unui înlocuitor, el a spus: „Nu cred că ar fi contat. Am plecat într-un moment în care am avut un candidat bun”. „Lucrurile s-au mişcat atât de repede (...) şi a fost o decizie grea”, a spus el. „Cred că a fost decizia corectă. Cred că a fost doar o decizie dificilă”, a adăugat fostul preşedinte.
În ceea ce priveşte Ucraina, Biden a fost întrebat dacă a acordat suficient sprijin Kievului pentru a se asigura că ar putea câştiga războiul, în loc să reziste doar invaziei Rusiei pe scară largă. Pe parcursul a trei ani de lupte, Casa Albă şi-a schimbat poziţia cu privire la utilizarea armelor furnizate de SUA şi a ridicat unele restricţii în timp. „Le-am dat tot ce aveau nevoie pentru a-şi asigura independenţa şi am fost pregătiţi să răspundem, mai agresiv, dacă Putin ar fi acţionat din nou”, susţine Biden. Trump declarase anterior că Zelenski „l-a jucat pe degete” pe Biden în ceea ce priveşte furnizarea de armament.
„SĂ JUDECE ISTORIA”
Când a fost întrebat despre primele 100 de zile ale preşedintelui Trump în funcţie, când a emis un val de ordine executive şi a operat reduceri radicale ale mărimii şi cheltuielilor guvernului federal, Biden şi-a promovat propriile rezultate şi a încercat să stabilească un contrast puternic între momentul în care a părăsit funcţia şi ce se întâmplă acum. „Economia noastră era în creştere. Ne îndreptam într-o direcţie în care piaţa bursieră era în creştere. Eram într-o situaţie în care ne extindeam influenţa în întreaga lume într-un mod pozitiv, sporind schimburile comerciale”, a spus el despre starea ţării atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie.
Trump, între timp, afirmă că el conduce o revizuire necesară a relaţiei lumii cu SUA, reechilibrând comerţul, controlând imigraţia ilegală şi făcând guvernul mai eficient. El a sărbătorit pragul de 100 de zile cu un discurs triumfător săptămâna trecută.
„Voi lăsa istoria să judece asta”, a spus Biden. „Nu văd nimic care să fi fost triumfător”, a adăugat el.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.