Preşedintele american Donald Trump a afirmat în mod fals, marţi, pe Twitter, că deţinuţi de la Guantanamo care şi-au reluat activitatea militară au fost eliberaţi din închisoarea militară de către predecesorul său Barack Obama, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”122 de deţinuţi răi, eliberaţi de administraţia Obama de la Gitmo, s-au întors pe câmpul de luptă. Doar altă decizie teribilă!”, a scris Trump.

În realitate, 113 dintre cei 122 de foşti deţinuţi de la Guantanamo, despre care servicii americane de informaţii au confirmat că s-au ”reangajat” în confruntări, au fost eliberaţi de predecesorul democratului Obama, republicanul George W Bush, care a început să trimită în ianuarie 2002 presupuşi combatanţi talibani şi din cadrul Al-Qaida în baza navală din Cuba.

Potrivit unor date făcute publice de Biroul directorului serviciilor naţionale de informaţii (ODNI), până la sfârşitul lui iulie 2016 532 de deţinuţi au fost eliberaţi sau transferaţi în custodia altor guverne, în mandatul lui Bush, iar alţi 161 în mandatele lui Obama.

Dintre cei confirmaţi ca ”recidivişti”, doar nouă au fost eliberaţi de Obama.

Pentagonul a anunţat luni că Yasir al-Silmi, care a fost încarcerat la Guantanamo din 2002 şi până în 2009, a fost ucis săptămâna trecută în Yemen, într-un atac aerian american vizând o ţintă Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) 

BBC a scris luna trecută că Abu Zakariya al-Britani, un britanic convertit la islam, încarcerat la Guantanamo timp de aproximativ doi ani, începând din 2002, a murit într-un atac sinucigaş comis în numele grupării jihadiste Statul Islamic împotriva forţelor irakiene în apropiere de Mosul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.