Preşedintele american Donald Trump şi cancelarul Angela Merkel au zâmbit în faţa camerelor de luat vederi la începutul întâlnirii lor în Biroul Oval, iar republicanul i-a îndemnat pe jurnalişti să ”trimită o poză bună în Germania, vă rog” şi a spus că vor discuta ”multe lucruri” în prima lor întâlnire faţă în faţă din mandatul său, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reuniune poate constitui o relansare a relaţiei complicate de retorica lui Trump din campanie, comentează agenţia americană.

În cadrul acestei întâlniri cu principalul lider european pe care l-a criticat pe tema politicii de deschidere faţă de refugiaţii din Siria, Trump urma să discute despre consolidarea NATO, lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic şi soluţionarea conflictului din Ucraina - toate probleme care necesită o cooperare apropiate între Statele Unite şi Germania.

Această întâlnire este urmărită cu mare atenţie de ambele părţi ale Atlanticului.

Trump a primit-o vineri pe Merkel cu voinţa de a promova soliditatea legăturilor dintre cele două ţări aliate, în urma unei serii de schimbrui de replici tensionate, scrie AFP.

Europa stă cu ochii pe această întâlnire tête-à-tête pentru a vedea ce ton va adopta cancelarul german, o figură centrală în Uniunea Europeană, faţă de noul locatar al Casei Albe, cu care are numeroase puncte de real dezacord.

Preşedintele republican a primit-o personal, pe un soare strălucitor, pe oaspăta sa, la coborârea din maşină.

Întâlnirea, prevăzută iniţial marţi, a fost amânată din cauza unei furtuni de zăpadă în nord-estul Statelor Unite.

După întâlnirea din Biroul Oval, cei doi urmau să susţină o conferinţă de presă, programată oficial la ora locală 13.20 (19.20, ora României).

”O respect, o iubesc, dar n-o cunosc”, spunea Trump la jumătatea lui ianuarie despre Merkel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.